Kanelbullar

Som receptutvecklare får jag pröva mig fram oändligt många gånger innan resultatet blir helt perfekt. Många gånger har jag funderat på att nöja mig med goda kanelbullar men jag är envis och vill att de blir perfekta! Dessa kanelbullar kommer så nära perfektion som det bara är möjligt! Jag har delat ut kanelbullarna för provsmakning till många och svaren är entydiga; bullarna är godare än alla andra kanelbullar de har ätit tidigare! Det är ett tuggmotstånd i bullarna och de har en speciell karaktär med en perfekt smakkombination. Fördegen bidrar till smaken och även till att hålla bullarna saftigare och mer hållbara. Det är supergott att byta ut pofiber mot chiafrön som ger ett ändå större tuggmotstånd. Kanelbullarna kan hålla i tättslutande burk i någon dag, värm dem bara litegrann innan servering så smakar de som nybakade igen. Det allra bästa är dock att förvara bullarna i frysen när de kallnat.

Tips för mjölkfritt: byt ut smöret mot samma mängd kokosolja och mjölken mot samma mängd kokosmjölk. Om du använder kokosolja måste mjölken vara rumsvarm, gärna samma temperatur som kokosoljan.

24 stora kanelbullar

Fördeg

5 g jäst
1 ¼ dl kallt vatten
1 ½ dl rårismjöl
50 g jäst
4 dl kall mjölk
2 vispade ägg
150 g rumsvarmt smör
2 dl råsocker
2 dl potatismjöl
6 dl rårismjöl
½ dl pofiber
½ dl psyllium
2 tsk vaniljpulver
1 msk kanel
½ msk kardemumma
1 tsk havssalt

Fyllning

50 g rumsvarmt smör
½ dl råsocker
½ dl kanel

Topping

1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten
pärlsocker eller mandelflarn

Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest sig en del och börjat bubbla.

Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret. Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 ½ cm tjocka plattor. Bre på önskad mängd smör och strö över råsocker och kanel. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 12 bitar. Lägg kanelbullarna i bullformar eller direkt på smörpapper.

Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa i 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller mandelflarn. Grädda mitt i ugnen i 11 – 13 minuter eller tills bullarna får en fin färg.