Hamburgerbröd

//Hamburgerbröd

Hamburgerbröd
Detta recept brukar vi även baka ut till tekakor. Brödet blir fantastiskt fluffigt och det blir saftigt. Brödet passar utmärkt till hamburgare eller som tekakor.

12 hamburgerbröd
10 g jäst
5 dl kallt vatten
½ dl olivolja
2 vispade ägg (eller 4 tsk xantangummi eller 1/2 dl malda psylliumfrön för veganska)
2 msk agavesirap (eller egen hemmagjord – recept kommer i min bok ”BAKA VEGO – Veganska recept” i mars)
4 dl rårismjöl (använde jag i mitt ursprungliga recept nu använder jag teff- eller durramjöl)
4 dl bovetemjöl
½ dl malda psylliumfrön
2 tsk bakpulver
1 tsk havssalt

Topping
1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten (eller kallpressad olivolja för veganska)
sesamfrön
olivolja
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olivolja, de vispade äggen och sirapen. Rör ihop allting. Blanda de torra ingredienserna för sig. Rör ihop alla ingredienser under kraftig omröring. Plasta degen och låt vila 1 timme.
Ta upp degen och forma (med oljade händer) till 12 hamburgerbröd. Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa 1 timme till.
Ta bort plasten och pensla bröden med ägg och vatten. Strö över sesamfrön och ställ in bröden i ugnen i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.

Tekakor
För tekakor – efter första jäsningen – klicka ut 12 tekakor och platta till dem med oljade händer. Plasta och låt jäsa 1 timme. Grädda i 8 – 10 minuter på mittersta falsen.
Recept ur boken ”Bröd & Kakor – baka utan gluten”, fotograf Jonas Berg

Hamburgerbread
This recipe we usually also bake out to crumpets. The bread is amazing fluffy and it gets really juicy. The bread goes well with burgers or for crumpets.

12 hamburger buns
10 g yeast
2 1/2 cups cold water
1/4 cup olive oil
2 beaten eggs (or 4 tsp xanthan gum or 1/2 cup ground psyllium seeds for vegan)
2 tablespoons agave syrup (or your own homemade – recipes is coming up in my book ”VEGAN BAKING” in March)
2 cups brown rice flour (I used to use that in my original recipe now I use sourghum flour)
2 cups buckwheat flour
1/4 cup ground psyllium
2 teaspoons baking powder
1 tsp sea salt

Topping
1 egg, beaten with 1 teaspoon water (or cold-pressed olive oil for vegan)
sesame seeds
olive oil
Dissolve the yeast in the water. Add olive oil, the beaten eggs and the syrup. Stir everything together. Mix the dry ingredients separately. Stir together all ingredients while vigorously. Wrap the dough with plastic foil and let rest for 1 hour.
Remove the dough and shape (with oiled hands) to 12 hamburger buns. Preheat the oven to 225 °. Wrap and let rise 1 hour.

Remove foil and brush the loaves with egg and water. Sprinkle with sesame seeds and set the loaves in the oven for 8-10 minutes in the middle of the oven.

Crumpets
For crumpets – after the first rest- c lick out 12 crumpets and flatten them with oiled hands. Wrap and let rise 1 hour under plastic foil. Bake for 8-10 minutes in the middle of the oven.
Recipe is from the book ”Bread & Cookies – Bake without gluten”, photographer Jonas Berg

Translate »