När jag blev tillfrågad att göra en hälsosammare start på det nya året och frukost funderade jag superlänge på vad jag skulle göra. Min kloka son sa: ”mamma, varför gör du inte det vi brukar äta”! Sagt och gjort! Här kommer några av mina favoriter; både smörgåsrecept och smoothies som är nyttiga och hälsosamma vilket är en bra start på det nya året. Enjoy!

4 portioner (alla recept)

Kick ass avokadomacka

Med denna macka kommer du garanterat igång på morgonen!

4 skivor Sandwich mörkt
50 g vegansk pesto
100 g rödsallad (eller blandsallad)
200 g alfaalfagroddar
1 tunt, skivad tomat
2 skivade avokado
1 kruka koriander
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar

Bred peston på brödskivorna. Fördela sallad, groddar, tomat, avokado på skivorna. Dekorera med koriander och smaka av med salt och peppar. Servera!

Hälsoboostmacka

Detta är en av mina favoriter (och ja, jag har många  ).

4 skivor Sandwich Mörkt
100 g sköljda sparris
1/2 kruka finhackad persilja
2 msk kallpressad olivolja
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar
2 mosade avokados med 2 mosade papaya, 2 pressade vitlöksklyftor och 2 tsk pressad citron
1 tunt, skivad röd paprika
resten av persiljan

Sätt ugnen på 175 grader. Strö över persilja, olivolja, salt och peppar. Ställ in formen i ugnen i 20 minuter. Bre avokadoröran över brödet. Fördela sparrisen och paprikan lika och garnera med persilja. Voila`!

Rosenrotssmoothie

Det första jag gör på morgonen är att dricka 1 liter vatten med pressad citron, ingefära och selleri. Efter det tar jag min smoothie och sedan njuter jag av en smörgås. Detta är bara en av mina miljoner blandningar .

200 g blåbär
2 bananer
2 urkärnade äpplen
1 kruka citronmeliss (spara några blad till garnering)
2 urkärnade dadlar
2 msk hampafrrön
en liten bit riven ingefära
2 msk rosenrotspulver
1 tsk reishisvamp
1 tsk spirulina
1 lite kokosvatten
en handfull björnbär
1 skivad apelsin

Mixa allt förutom björnbären och apelsinen. Häll upp i 4 stora glas och dekorera med björnbär och apelsin.