Det är få saker jag älskar såsom julstämningen. Vi brukar alltid äta frukost ihop, tända ljus och njuta av stunden innan vi ska ut i kylan. För mig är det viktigt att familjen samlas varje advent, äter något gott ihop och pratar, spelar spel och bara njuter av varandras sällskap. Här kommer en adventsmiddag och fika som alla kan njuta av. Glöggreceptet kommer från min första bok ”Bröd & kakor – baka utan gluten” och är fantastiskt enkel att göra och god. Pepparkaksbakelserna är helt ljuvliga och rotsellerin ihop med svampastejen och brödet smakar precis som julskinka på ett bröd med en god röra på. Enjoy!

4 portioner

Glögg
3 dl färskpressad äppeljuice
2 paket tinade och mixade svarta vinbär
lite kryddnejlika
1 klippt och öppnad vaniljstång
lite kardemummakärnor
2 kanelstänger
5 stjärnanis

Häll allt i en kastrull och låt precis koka upp. Låt glöggen stå och dra sig över natten. Sila den på morgonen och häll över i en stor flaska. Värm upp precis innan servering.

Mjuk pepparkaksbakelse med apelsin
16 skivor Schär Classic
2 påsar pepparkakskryddor
1 dl vegetabilisk yoghurt
3 msk yaconsirap
saften från 1 apelsin
zest från 1 apelsin
2 dl cashewnötspasta
3 msk yaconsirap

Topping
lingon
skivade apelsiner

Stansa ut valfria former på brödet. Det ska vara 4 skivor per portion. Blanda ihop pepparkakskryddor, yoghurt och yaconsirap i en skål. Blanda ihop saft och zest från 1 apelsin med cashewnötspasta och yaconsirap. Ställ in fyllningarna i kylen en stund. Bred pepparkaksblandningen på den understa skivan. Bre på apelsinblandningen och upprepa proceduren en gång till. Toppa med lingon och servera med skivade apelsiner.

 

Selleri med svamppastej på bröd
4 skivor Sandwich Mehrkorn Frömix
4 stora skivor rotselleri (ca 1 cm)
4 msk olivolja
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar
250 g valfri svamp
1 hackad gul lök
1 dl vegetabilisk yoghurt
1 msk chiamjöl
1 pkt saffran
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Servera med
groddar och grönkål

Toppa med
pistagenötter
granatäpplekärnor
persilja

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj rotsellerin med olivolja, salt och svartpeppar. Lägg dom på ett bakplåtspapper och ställ in dom i ugnen i 30 minuter. Vänd på dom och ställ tillbaka i 30 minuter till. Gör under tiden svamppastejen. Mixa svamp, lök yoghurt, chiamjöl, saffran, mineralsalt och svartpeppar i en blender till du har en helt, jämn massa. Rosta brödet, lägg på en skiva rotselleri och toppa med pistagenötter, skivade granatäpple och persilja.