Morotssallad med vegansk majonnäs – 4 portioner
Detta är en av mina favoriter (ja, jag har många). Du kan servera salladen i ett romanblad eller med en god grönsallad istället för quinoa och linser. Den är supersmarrig!
Basen
Här har du en hälsosam, näringsrik och proteinrik bas.

1 ½ dl belugalinser
1 ½ dl quinoa

Skölj av och koka belugalinser och quinoa enligt instruktionerna på förpackningarna.

5 medelstora, grovrivna morötter
1 medelstor, grovriven rödbeta
1 tunt skivad purjolök
3 grovhackade, selleristjälkar
2 dl blötlagda gojibär
2 msk tamari
1 msk chiliflakes
1 tsk currypulver

Blanda alla ingredienser i en stor skål.

Vegansk majonnäs

Dulse eller agar agar (är en mycket järnrik alg).

5 dl blötlagda mandlar och cashewnötter
1 dl blötlagda och urkärnade medjooldadlar
ca 2 – 2 ½ dl vatten
1 tsk dijonsenap
1 tsk mineralsalt
saften från 1 citron
2 ½ – 4 dl kallpressad olivolja
1 dl dulse sprinkles (blötlagda ca 1 timme) eller 1 msk (ca) agar agar)
½ tsk cayennepeppar
1 finhackad vitlöksklyfta

Lägg alla ingredienser (förutom oljan) i en blender eller en stark matberedare. Mixa tills allt är krämigt. Sätt blendern/matberedaren på en låg hastighet och
häll oljan i hålet uppe på blendern/matberedaren. Häll på så mycket olja tills du får en tjock majonnäs. Rör ihop med salladen.

 

Carrot salad with vegan mayonnaise – 4 servings
This is one of my favorites (yes, I have many). You can serve the salad in leaves or a good green salad instead of quinoa and lentils. It is really yummy!

Base
Here you have a healthy, nutritious and protein rich bass.

1 ½ dl beluga lentils
1 ½ dl quinoa

Rinse and cook beluga lentils and quinoa according to the instructions on the packaging.

5 medium, coarse grated carrots
1 medium, coarse grated beetroot
1 thinly sliced leek
3 chopped celery stalks
2 dl soaked wolfberry
2 TBS tamari
1 TBS chiliflakes
1 tsp curry powder

Mix all ingredients in a large bowl.

Vegan mayonnaise

Dulse or agar agar (a very iron-rich algae).

5 dl soaked almonds and cashews
1 dl soaked and pitted medjooldadlar
about 2 – 2 ½ cups water
1 tsp Dijon mustard
1 tsp mineral salt
juice of 1 lemon
2 ½ – 4 dl cold-pressed olive oil
1 dl dulse sprinkles (soaked for about 1 hour) or 1 tablespoon (about) agar agar)
½ tsp cayenne pepper
1 finely chopped garlic clove

Place all ingredients (except the oil) in a blender or a food processor strong. Mix until everything is creamy. Turn the blender / food processor at a low speed and
pour the oil into the hole on top of the blender / food processor. Pour in as much oil until you get a thick mayonnaise. Stir together with the salad.