När jag och Albin var i Warszawa nu i somras åt Albin Chlodnik. Det är en kall, polsk rödbetssoppa som snabbt blev en av hans favoriträtter. Jag smakade på soppan men eftersom den är baserad på yoghurt kunde jag endast smaka på den. Soppan var ljuvlig! När jag var i Gdansk med Edvin så beställde vi den åt honom också. Edvin var mindre förtjust i den då han har lite svårt för rödbetor (i varje fall i kokt form). Dock äter han soppan ändå då han tycker den smakar som ”Tzatziki”. (Det gör den faktiskt:) Hur som helst jag tycker den är fantastiskt god – enkel att göra och sprängfylld med antioxidanter! Självfallet använder jag eko-, rättvisemärkta- och kravmärkta ingredienser så långt det går. Det skriver jag oftast inte ut i mina recept för det faller sig naturligt för mig att vi alla gör så gott vi kan för att bidra till vår hälsa, till att skapa en värld med en rättvisare handel och att så gott ni kan köpa när- och därproducerade råvaror där du som konsument tydligt kan se var råvarorna kommer ifrån.

4 portioner

8 skalade och kokta rödbetor
4 dl av kokvattnet
8 dl yoghurt (soja-, kokos- eller annan hemmagjord yoghurt)
1 stor grovriven och urvattnad gurka
4 pressade vitlöksklyftor
2 dl finhackad dill
1 dl finhackad gräslök
1 tsk svartpeppar
1 tsk örtsalt
4 hårdkokta ägg

Till servering
mitt Foccaciabröd foccacia

Riv rödbetorna grovt. Låt rödbetorna och kokvattnet svalna.
Rör ihop yoghurt, gurka, pressa i vitlöken, dill, gräslök, rödbetor och rödbetsvattnet. Salta och peppra efter smak och ställ att svalna ett par timmar i kylskåp.
Dekorera med ägghalvor vid servering. Servera gärna med mitt goda Foccaciabröd!