Underbart god indisk soppa som var en av våra favoriter vintern 2013 som vi spenderade i Kerala i Indien och som här serveras med mitt goda fröknäcke och tonfiskpastej. Ljuvlig kombination!

Fröknäcke – 1 plåt

2 dl majsmjöl (100 g)

½ dl solrosfrön (30 g)

½ dl pumpafrön (30 g)

½ dl chiafrön (30 g)

¼ dl linfrön (30 g)

¼ dl sesamfrön (25 g)

½ tsk havssalt

2 msk olivolja

2 dl kokande vatten

 

Topping till fröknäcket

flingsalt

Keralasoppa – 4 portioner

500 g blomkål (en liten)

250 g broccoli (en normalstor)

2 msk olivolja

1 finhackad gul lök

2 finhackade tomater

1 tsk röd chilipeppar

1 tsk gurkmeja

1 tsk sweet paprikapulver

1 tsk havssalt

400 g kokosmjölk

vatten

 

Topping

hackad, färsk koriander

 

Tonfiskpastej

150 g tonfisk

1 hackad rödlök

3 msk Chilimajonnäs (sid. 18)

Blanda alla torra ingredienser till fröknäcket i en skål. Rör därefter ner olivolja och vatten. Sätt ugnen på 150°. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, ca 30 × 40 cm. Använd ett bakplåtspapper till att trycka ut smeten med. Ta bort det översta bakplåtspappret, strö på flingsalt och ställ in plåten i ugnen i 25 minuter.

Ta ut knäcket och skär det i valfri form. Ställ därefter in plåten igen och grädda i ytterligare 25 minuter.

Dela blomkålshuvudet och broccolin i jämnstora bitar och lägg åt sidan. Hetta upp olivolja och stek lök och tomat ihop med kryddorna i en tjockbottnad kastrull i 2—3 minuter. Lägg i grönsakerna och fräs allting i några minuter till. Häll i kokosmjölk och så mycket vatten du behöver så att grönsakerna precis täcks. Låt soppan småkoka på svag värme i ca 15 minuter. Toppa med hackad koriander.

Mixa alla ingredienser till tonfiskpastejen och bre på fröknäcket. Servera gärna en stor klick pastej bredvid också.

 

Keralasoppan och en massa andra goda recept kan ni hitta i min nya kokbok ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”.