Rå sötpotatispizza

Denna pizza är så god att du bara måste pröva den! Gudamat! Det blir 4 STORA eller fem normalstora. Det kan tyckas vara många moment men den går supersnabbt att göra! Min vän från Louisiana åt en konventionell pizza med gluten i förrgår med räkor i pesto, oliver, rostade tomater och ost. Jag blev riktigt sugen och tänkte att jag måste göra en nyttigare och såklart godare variant!

Picklad rödlök
1 skivad rödlök
½ dl filtrerat vatten
2 msk miso
½ msk yaconsirap
1 tsk näringsjäst
1 tsk örtsalt

Blanda allt i en glasburk och låt stå i minst 3 dagar i kyl.

Pizzabotten
2 normalstora sötpotatisar, skalade och delade i mindre bitar
1 hackad zucchini
½ hackad gullök
3 hackade vitlöksklyftor
1 dl pumpafrön
1 dl hampafrön
1 ½ dl chiamjöl
1 tsk örtsalt
1 dl filtrerat vatten (ca)

Låt smeten stå i kyl i 15 minuter. Mixa allt i en blender (helst). Bre ut till 4 eller 5 bottnar på torkugnspapper. Sprid gärna ut smeten med en spatel – det är lättast. Torka på 42 grader i ca 14 timmar. Vänd på bottnen efter ca halva tiden.

Pestosås
3 dl hackade tomater
3 dl blötlagda, soltorkade tomater
1 dl blötläggningsvatten från tomaterna
3 hackade vitlöksklyftor
3 msk kallpressad olivolja
3 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 msk torkad timjan
1 msk lökflingor
½ msk torkad rosmarin
1 tsk ingefärspulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk örtsalt

Mixa allt till såsen i en blender.

Topping
pestosåsen
picklad rödlök
skurna, svarta oliver
ruccola
2 skurna avokado
sriracha (som är hemmagjord då alla på marknaden har socker i)
cashewmajonnäs (ej nödvändigt men försvinnande gott!)

Bre pestosåsen på bottnarna. Toppa med picklad rödlök, oliver, ruccola, avokado, sriracha och cashewmajonnäs. Mums! Enjoy 🙂

Raw sweetpotato pizza

This pizza is so good that you just have to try it! So good! The batter makes for 4 major or five normal-sized pizzas. It may seem like many steps, but it is super-fast to do! My friend from Louisiana ate a conventional pizza with gluten in some day ago; with prawns in pesto, olives, roasted tomatoes and cheese. I was really hungry and thought that I had to make a healthier and tastier version of course!

Pickled onions
1 sliced red onion
½ dl filtered water
2 TBS miso
½ TBS yaconsirap
1 tsp nutritional yeast
1 tsp herb salt

Mix all ingredients in a glass jar and let stand for at least 3 days in the fridge.

Pizza base
2 full-sized sweet potatoes, peeled and cut into small pieces
1 chopped zucchini
½ chopped yellow onion
3 chopped garlic cloves
1 dl pumpkin seeds
1 dl of hemp seeds
1 ½ dl chia flour
1 tsp herb salt
1 dl filtered water (approx)

Let the batter stand in the fridge for 15 minutes. Mix everything in a blender (preferably). Spread out 4 or 5 pizza crusts on dehydrator sheets. Spread the batter with a spatula – it is the easiest way to do it. Dry at 42 degrees for about 14 hours. Flip the crusts after about half the time.

Pesto sauce
3 dl chopped tomatoes
3 dl soaked, sun-dried tomatoes
1 dl soaking water from the tomatoes
3 chopped garlic cloves
3 TBS cold-pressed olive oil
3 TBS dried oregano
1 TBS dried basil
1 TBS dried thyme
1 TBS oninon flakes
½ TBS dried rosemary
1 tsp ginger powder
1 tsp ground black pepper
1 tsp herb salt

Mix the sauce in a blender.

Topping
the pesto sauce
pickled onions
sliced, black olives
arugula
2 sliced avocado
sriracha (which is homemade as everyone on the market is made with sugar)
cashew mayonnaise (not necessary but disappearlingly good!)

Spread pesto sauce on the crusts. Garnish with pickled red onion, olives, arugula, avocados, sriracha and cashew mayonnaise. Yummy! Enjoy 🙂