Pajskal med kikärtor

Detta pajskal är gott att fylla med kalla ingredienser men fungerar som vilket annat pajskal som helst. Pajbottenreceptet är hämtat från min senaste bok ”BAKA VEGO – Veganska recept”.

3 ½ dl kokta kikärtor
½ dl valfritt mjöl (förslagsvis mandel- eller quinoamjöl)
2 msk olivolja
1 msk chiafrön eller linfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk örtsalt

Sätt ugnen på 200 grader. Mixa alla ingredienser och ställ kallt i 10 minuter. Tryck ut pajdegen i formen. Ställ in pajdegen i mitten av ugnen i 15 minuter om du ska fylla den och ställa tillbaka den igen. Om du ska fylla den med kalla ingredienser så låt den stå inne i 25 minuter.

Förslag på pajfyllning:
4 msk chiafrön
4 dl kokosmjölk
2 dl finriven cashewost eller annan valfri vegansk ost
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk medelstark curry
1 tsk chilipeppar

150 g grovhackad broccoli
4 finhackade morötter
2 hackade rödlökar
1 hackad paprika
8 cocktailtomater
4 hackade vitlöksklyftor
en näven hackad babyspenat

Blanda chiafrön, kokosmjölk, ost samt alla kryddor och fyll det förgräddade pajskalet. Grädda i 15 minuter. Förväll broccolin och morötterna. Fördela grönsakerna ovanpå pajen och grädda i 20 minuter till. Låt pajen svalna en stund innan servering.

 

Pastry shell with chickpeas

This quiche is good to fill with cold ingredients but works like any other pie crust. The pie crust recipe is taken from my latest book ”VEGAN BAKING – Vegan Recipes”.

3 ½ dl cooked chickpeas
optional ½ cup flour (preferably almond or quinoa flour)
2 TBS olive oil
1 TBS of chia seeds or flax seed
1 tsp turmeric
1 tsp finely ground black pepper
1 tsp herb salt

Heat the oven to 200 degrees. Mix all ingredients and refrigerate for 10 minutes. Press out the pie dough in the mold. Set the pie dough in the middle of the oven for 15 minutes if you are going to fill it and set it back again. If you are going to fill it with cold ingredients let it bake in the oven for 25 minutes.

Suggested pie filling:
4 TBS chia seeds
4 dl coconut milk
2 dl finely grated cashewost or any vegan cheese
1 tsp herb salt
1 tsp ground black pepper
1 tsp turmeric
1 tsp medium strength curry
1 tsp chili peppers

150 g roughly chopped broccoli
4 chopped carrots
2 chopped red onions
1 chopped bell pepper
8 cherry tomatoes
4 chopped garlic cloves
a fist chopped baby spinach

Mix chia seeds, coconut milk, cheese and all the spices and fill the pre-baked pie shell. Bake for 15 minutes. Blanch the broccoli and carrots. Spread the vegetables on top of the pie and bake for 20 minutes more. Let the pie cool before serving. Enjoy!