Nötpaj med soltorkade tomater

Detta är en oemotståndligt god paj. Alla som har provsmakat formligen älskar den! Den är fiberrik, proteinrik och underbar. Detta är ett recept du bara måste testa!

1 normalstor pajform

Botten
300 g mandlar (5 dl)
3 msk psyllium (finmalet)
1 tsk örtsalt
en nypa chilipulver
2 ägg (eller 2 msk chiafrön mixat med ½ dl kokande vatten)
2 msk vatten
2 msk kallpressad olivolja

Fyllning
1 ½ dl finhackade, soltorkade tomater
1 dl skivade, svarta oliver
200 g grovhackad ruccola
1 sats Cashewkräm (recept längre ner)
½ dl kallpressad olivolja
1 dl kokosgrädde
1 ägg (eller 1 msk chiafrön mixat med 3 msk kokande vatten)

Till servering
200 gram färsk spenat
en handfull soltorkade tomater
1 msk äppelcidervinäger
2 msk kallpressad olivolja

Blötlägg mandlar över natten. Sätt ugnen på 200°. Skölj mandlarna. Kör mandlar, psyllium, örtsalt och chilipulver i matberedare tills allt är finfördelat. Tillsätt ägg (eller chiamixen), vatten och olivolja och mixa ihop till en smet. Låt smeten stå i 5 minuter tills det bildats en fastare deg. Tryck ut degen i en pajform och ställ in i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Gör under tiden fyllningen.

Sätt ugnen på 225°. Blanda de soltorkade tomaterna, oliverna och ruccolan i en skål och ställ åt sidan. Kör resten av ingredienserna i en mixer och rör sedan ihop det med tomatröran. Häll röran i pajformen. Ställ in pajen i ugnen och grädda i ca 15 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun.

Servera gärna med en färsk spenatsallad och lite extra soltorkade tomater!

 

 

Nut pie with sundried tomatoes

This is an irresistibly good pie. Anyone who has tasted it literally love it! It is high in fiber, protein and wonderful. This is a recipe you just have to try! And it is even better the second day!

1 normal sized pie dish

Bottom

300 g almonds (5 ml)
3 TBS psyllium (finely ground)
1 tsp herb salt
a pinch of chili powder
2 eggs (or 2 tablespoons chia seeds mixed with ½ cup of boiling water)
2 TBS water
2 TBS cold-pressed olive oil

Filling

1 ½ dl finely chopped sun-dried tomatoes
1 dl sliced black olives
200 g coarsely chopped arugula
1 portion of Cashew cream (recepie after this)
½ dl cold-pressed olive oil
1 dl coconut cream
1 egg (or 1 tablespoon of chia seeds mixed with 3 tablespoons of boiling water)

For serving
200 grams of fresh spinach
a handful of sun-dried tomatoes
1 TBS cider vinegar
2 TBS cold-pressed olive oil

Soak almonds overnight. Preheat the oven to 200 °. Rinse the almonds. Run almonds, psyllium, herb salt and chili powder in food processor until everything is finely divided. Add eggs (or chia), water and olive oil and mix together to form a batter. Let the batter stand for 5 minutes until it forms a firm dough. Press the dough into a pie dish and place in the bottom of the oven for about 10 minutes. Meanwhile make the filling.

Preheat the oven to 225 °. Blend the sundried tomatoes, olives and salad in a bowl and set aside. Run the remaining ingredients in a blender and then stir it together with tomato mix. Pour the mixture into pie plate. Set the pie in the oven and bake for about 15 minutes or until the pie is golden brown.

Serve with a fresh spinach salad and some extra sun dried tomatoes!