Foccacia

Foccacian är ett fantastiskt italienskt bröd som går att variera i det oändliga. Brödet är alltid självklar på bordet hemma hos våra italienska vänner. Det tog tid att experimentera fram ett tuggmotstånd och en lite lantlig smak för att komma så nära den italienska smaken som möjligt. Detta är en nyttigare variant och ingen känner någon skillnad. Brödet går att toppa med soltorkade tomater, oliver och rödlök. Det går även att utesluta vitlöken i degen för en mer neutral smak.

1 mellanstor plåt eller form, ca 20×30 cm

10 g jäst
2 ½ dl kallt vatten
½ dl olivolja
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl polenta eller hirsgryn
2 dl bovetemjöl
2 msk psyllium
2 tsk havssalt

Topping

½ dl olivolja
flingsalt
rosmarin

Rör ut jästen med vattnet. Rör ner olivolja, honung och pressad vitlök. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och rör ner i den första blandningen. Plasta och låt jäsa 1 timme. Tryck ut degen i en valfri form, täck med plast och låt jäsa i 1 timme till.

Sätt ugnen på 200°. Tryck djupa hål i foccacian med fingrarna och smörj in brödet med olivolja (med handen). Strö över grovmalet flingsalt och rosmarin. Ställ in foccacian i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna en stund på plåten och servera brödet varmt.

Foccacian håller sig färsk flera dagar i påse. Värm gärna upp brödet innan det serveras, då lyfts smakerna ännu mer.