Carobbollar

Underbara bollar som en nyttig fika eller ett snack fyllt av nyttig energi! Jag har i carob som ger en kolaaktig, sötare smak. Jag använder även medjooldadalar för att framhäva den lena, kolasmaken ännu mer. Det är gott att ha i antingen zest av 1 lime och 1 tsk lakritspulver eller 1 tsk chilipulver och 1 tsk lakritsgranulat. Du kan också rulla bollarna i carobpulver, lingonpulver, lakritspulver, hampafrön, nyponpulver, lakritsgranulat – ja, det du tycker om. Det ger bollarna sting och ett riktigt lyft! Det går fint att byta ut dadlarna till aprikoser eller mango eller det du föredrar.

Energin i kokosoljan omsätts snabbt i kroppen, vilket gör att kroppen förbränner fettet istället för att lagra det. Det är det bästa fettet att använda i matlagning eftersom kokosfettet är stabilt även vid höga temperaturer. Bovete innehåller alla essentiella aminosyror och långsamma kolhydrater. Carob är rik på kalcium samt är bra för att sänka kolesterolhalten. Hampa innehåller alla essentiella fettsyror samt E-vitamin och karoten och är en bra källa till kalcium, magnesium, fosfor och kalium.  

ca 25 bollar

1 dl kokosflingor (blötlagda i 1 timme och sköljda)
1 ½ dl hackade, medjooldadlar (blötlagda i 1 timme och sköljda)
1 dl kokosolja

½ dl osötad mandeldryck
5 dl boveteflingor
3 msk raw kakaopulver

3 msk carobpulver
1 msk vaniljpulver
en nypa mineralsalt

att rulla i
hampafrön eller kokosflingor

Mixa kokosflingor och dadlar. Blanda i resterande ingredienser för hand. Forma små bollar och rulla dem i kokosflingor eller det du vill. Förvara i kyl. De håller i ca fem dagar. Det går också fint att frysa dem.

 

 

Carob balls

Wonderful balls as a healthy snack or a snack full of healthy energy! I Carob is giving a caramel-like, sweet taste. I also use medjool dates to emphasize the smooth, caramel flavor even more. It’s good to put in either the zest of 1 lime and 1 teaspoon licorice powder or 1 teaspoon chili powder and 1 teaspoon of licorice granules. You can also roll the balls in carobpulver, lingon berry powder, licorice powder, hemp seeds, rose hips powder, licorice granules – well, roll them in whatever you like. It gives the sting balls and a real lift! You can use apricots or mango, instead of dates if you prefer it. The energy in coconut oil is rapidly metabolised in the body, allowing the body to burn fat instead of storing it. It is the best fat to use in cooking as coconut fat is stable even at high temperatures. Buckwheat contains all the essential amino acids and carbohydrates. Carob is rich in calcium and is good for lowering cholesterol. Hemp contains all the essential fatty acids and vitamin E and carotene and a good source of calcium, magnesium, phosphorus and potassium.

25 balls
1 dl of coconut (soaked for 1 hour and rinsed)
1 ½ dl chopped, medjooldadlar (soaked for 1 hour and rinsed)
1 dl coconut
½ dl unsweetened almond drink
5 dl buckwheat flakes
3 TBS raw cocoa powder
3 TBScarobpulver
1 TBS vanilla powder

a pinch of mineral salt

to roll in
Hemp seeds or coconut flakes

Mix coconut and dates. Mix in remaining ingredients by hand. Shape small balls and roll them in coconut flakes or what you prefer. Store in refrigerator. They last for about five days. It is also fine to freeze them.