Blåbärsdröm

Detta är en söt variant på blåbärs- och chokladpaj som jag har svårt att få nog av. Den står inte i kylen till dagen efter – det kan jag lova! Jag tar en liten bit, och en liten bit till, och en liten bit till, tills kakan är helt slut. Kakan är god tillsammans med en mousse gjord på mixade blåbär och avokado. Det går fint att byta ut mandlar och cashewnötter mot solrosfrön och kokosflingor.

8 portioner

4 dl mandlar
1 dl hackade, blötlagda aprikoser
1 dl hackade, blötlagda dadlar
1 msk kokosolja
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
en nypa havssalt

Fyllning

3 dl blötlagda cashewnötter
4 dl tinade eller färska blåbär
3 msk kokosolja

Topping

1 dl kakao
1 dl kokosolja
1 msk agavesirap

Kör mandlar till ett fint mjöl i matberedaren. Rör ner aprikoser, dadlar, kokosolja, kakao, vaniljpulver och havssalt. Kör tills det bildats en jämn massa. Tryck ut i en form med löstagbar botten.

Mixa cashewnötter till ett fint mjöl och häll i blåbär och rumsvarm kokosolja. Kör tills smeten blir lite fluffig. Häll i skalet och ställ in i kylen tills fyllningen stelnat lite.

Smält kokosolja och rör ner kakao och agavesirap. Häll toppingen över pajen. Ställ kakan kallt till det är dags att servera den.