Om Mekto

Mekto Ganic´ är certifierad kostrådgivare med en fördjupning på sockerberoende och idrottsnutrition genom Bergklint education, certifierad holistisk rawfoodkock, vegan kock, diplomerad allergi- och hälsoinformatör, diplomerad hälsoinspiratör, författare, matstylist, receptutvecklare, yoga lärare, matkreatör, hälsoinspiratör, formgivare, informationsspecialist och bibliotekarie. Hon är dessutom legitimerad handledare i KBT Stahremetoden inom övervikt, fetma och ätstörningar. Hon har en tjugoårig bakgrund inom recept- och produktutveckling och arbetar frekvent med kursverksamhet, utbildningar, föreläsningar och receptutveckling åt den offentliga och privata sektorn. Hon har en fil. master inom bibliotek- och informationsvetenskap samt inom litteraturvetenskap och arbetar som samordnare för en Kunskapsportal och ett bibliotek i Göteborg. Hon har en gedigen bakgrund inom recept- och produktutveckling samt kurs- och utbildningsverksamhet. Mekto frilansar idag som receptutvecklare och håller i bak- och matlagningskurser, certifierar rawfoodkockar, har föreläsningar både privat, för föreningar, restauranger, bagerier, företag och inom den offentliga sektorn.  Hon utvecklar hela koncept till restauranger, caféer, affärer eller enstaka receptförsäljning. Mekto arbetar också just nu på manuset till sin fjärde bok! Hennes tredje bok ”BAKA VEGO – Veganska recept” släpptes i mitten av mars 2016!

”I mina böcker ”Bröd och kakor – baka utan gluten”, ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk – Pajer, pasta, sallader, röror, smårätter, grytor…” och ”BAKA VEGO – Veganska recept” får du massor av recept som är anpassade till de råvaror som vi har tillgång till i Sverige. Recepten i mina böcker grundas på naturligt glutenfria och i stor utsträckning fiberrika spannmål, grönsaker, frukt och nötter. Jag sätter hälsan främst och äter inte enligt några dieter. Chiafrön, bovetemjöl, quinoaflingor, hampa och durra ger goda och naturligt glutenfria bröd rika på både fibrer och näring! Jag använder mig dessutom av frön och nötter av olika slag, liksom torkade frukter och bär vilket gör att resultatet blir saftiga bakverk och bröd med ett utmärkt innehåll av såväl välbehövliga vitaminer som matnyttiga mineraler och fina fibrer. Färsk spenat, grönkål, kallpressad olivolja och massor av goda frukter och bär finner du i min kokbok. Istället för socker använder jag mig av frukter och bär (färska och torkade) och sirap jag gör själv som sötning. Direkt efter min första bok ”Bröd och kakor – baka utan gluten” upptäckte jag att jag har en känslighet mot socker. När jag samtidigt upptäckte hur lätt det var att byta ut sockret såg jag ingen anledning att fortsätta med det. Det är bra att veta att probiotika hjälper din tarmflora om den har kommit i obalans av processade livsmedel eller socker, men den ser även till att hålla din mage glad och frisk. När du läser mina böcker kommer du troligtvis tycka det är roligt att baka och att laga mat då du blir medveten om vad du använder för råvaror och hur de påverkar ditt näringsintag men inte minst vilken skillnad det ger i smak! Enjoy!”

”Jag äter inte kemikalier, genmodifierad, konstgjord mat, färgämnen eller artificiella sötningsmedel. Jag lägger mina pengar på ekologiska, kravmärkta, rättvisemärkta och när- eller därproducerade råvaror så gott jag kan vilket för mig innebär att jag som konsument är medveten om var råvarorna kommer ifrån. Jag äter med andra ord inga processade livsmedel eller halvfabrikat utan endast rena råvaror. Då vet jag att jag slipper märkligt långa ingredienslistor och onödigt tillsatta ingredienser som exempelvis socker. Miljön tar inte heller stryk när transporterna inte blir så långa. Om du inte handlar ekologiskt är det ändå särskilt viktigt att du använder ekologisk majs och soja då dessa grödor ofta är genmanipulerade (inom konventionellt jordbruk). Ekologiska råvaror smakar bättre och sägs innehålla mer vitaminer och mineraler ur ett näringsperspektiv. Jag vet att det vi äter påverkar vårt humör och vår hälsa vilket jag också har haft i åtanke när jag skrivit mina böcker. Jag äter en salig blandning av rå kost, bakverk och de maträtter du hittar i mina böcker.”

”Recepten i mina böcker är både svenska traditionella jäsverk och måltider samt nya, klassiska mjuka kakor, spännande sallader, mustiga grytor och småkakor. Du hittar även förslag på goda frukostar och en blandning av olika medelhavsinspirerade bakverk. Mina böcker innehåller även spännande recept på nyttiga och enkla marmelader, nötsmör, smoothies och smårätter.”

”Jag älskar att baka, laga mat och allt som har med det att göra. Gärna prata om mat också! Allt sedan jag gav ut min första bakbok ”Bröd och kakor – baka utan gluten” har jag frilansat mer och utvecklat recept åt restauranger, bagerier, caféer och arrangerat föreläsningar. Samtidigt har mitt arbete som kostrådgivare tagit fart framförallt när det handlar om att ta fram menyer och näringsberäkna recept. Nu har dessutom min kursverksamhet som rawfoodkock blivit mycket populär! Jag hoppas jag kan inspirera just dig! Kika gärna i min bakbok som finns här, min kokbok som finns här eller min senaste bakbok som du hittar här så finner du inspiration till goda, saftiga nyttiga, läckra bröd och maträtter!”

 spenatblad