This is nuts – Februari 2017

Specialkostmässan – 1 Oktober 2016

Feelgreen, intervju- Vinter 2017

 

FeelGreen – veganska recept, produkter & tips – Intervju

Det finns många fler än mig som kan detta med Vegomat, så för att ni ska få ännu mer inspiration kommer jag att ställa 5 snabba frågor med olika vegoprofiler som jag själv ser upp till och inspireras av!

Först ut är författaren Mekto Ganic som har skrivit flera kokböcker och inriktar sig på mjölk, gluten och sockerfri bakning och matlagning. Mekto är holistisk rawfoodkock, kostrådgivare, hälso- och allergiinformatör och KBT-handledare. Hon föreläser, utvecklar recept, är matkreatör, håller kurser och utbildningar, ja hon inspirerar Sverige till ett hälsosammare liv och utstrålar enorm lyckoenergi runtom sig!

Hej Mekto!
Om du skulle packa en picknick vad hade ingått?

En färgrik sallad med en god hemmagjord nötkräm. Chaga- & reishi te, jordgubbar, blåbär och hallon. Hemmagjorda crackers med en (hemmagjord igen) ost. En rawfood quiche och massor av vatten.

Upplever du att det är svårt att äta ute?

Nej! Tvärtom! Det känns som om alla vill vara så tillmötesgående som möjligt så de anstränger sig extra mycket. Mina middagssällskap blir alltid avundsjuka på min mat. Jag tänker så här – säg vad du tycker om och kan äta och låt kocken improvisera – säg inte vad du inte kan äta det snurrar bara till det för dom.

Vilken är den konstigaste frågan du fått gällande din kost?

Hur jag orkar laga veganskt – det finns ju ingenting kvar tycker det flesta eftersom jag även utesluter socker och gluten då blir det ännu mer begränsat. Folk låser fast sig vid vad jag inte kan äta – inte vad jag KAN äta.

Har din umgängeskrets rent utav influerats av din kost/livsstil?

Absolut! Folk i min omgivning har börjat tänka mer på vad de stoppar i sig och på hälsa och miljö!

Använder du någon gång halvfabrikat?

Bara när jag utvecklar recept åt en matbutik och ett stort företag. 🙂Annars gör jag allt från grunden hemma!

Glutenfri Matlust- Vinter 2016

Hälsa, VegoMat – Nr 1 – 2016

GF-Glutenfri-Matglädje- juni 2016

Allergia, juni 2016

Allers, nr 18, April 2016

Bakat & Gott, nr 6, Oktober 2015

Artikel ur  ”Beat the wheat” nr 11 , augusti 2015

Artikel ur Vego Nr.3 juni-juli, 2015

Artikel ur Celiaki Forum, Nr.2, 2015

Artikel från matallergier.se, Maj 2015


Skicka oss ditt recept – du kan vinna Mektos kokböcker

Förra året kom hon ut med boken Bröd och kakor : baka utan gluten. Men nu är det inte bara bakverk som gäller utan den här gången handlar det om Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk när Mekto Ganic kommer ut med sin andra bok för de som inte tål gluten eller mjölk. 

Mekto Ganic har lång erfarenhet av recept- och produktutveckling och hon kan det här med celiaki. Under många år har hon varit vice ordförande i Göteborgs Celiakiförening och ansvarar där för glutenfria produkterna där. Böcker ligger henne också nära hjärtat, bibliotekarie som hon är.

Mektos recept är en crossover från olika kulturer, men klart kan man skönja hennes bakgrund från f.d. Jugoslavien. Känner du dig sugen på att smaka t.ex. keralasoppa, spenatlasagne eller varför inte montenegrinska köttpiroger, så då skall du ta en närmare titt på Mektos nya kokbok. för de som inte tål gluten och mjölk.

Först ut – en bakbok

Mektos förra bok var en ren bakbok med namnet, Bröd och kakor : baka utan gluten. Den fick mycket lovord: ”Passar alla bakningsglada, inte bara glutenintoleranta.”
Skrev Bibliotekstjänst om den. ”Tar den glutenfria bakningen till nya nivåer. Här finns verkligen bakglädje!… full av spännande recept, nya metoder och goda ingredienser… Recepten är enkla att följa.” lovprisade Litteraturmagazinetboken medans Amelia kort och gott konstaterade ”En riktigt bra bakbok”.

Den nya boken har nyligen kommit ut, men redan nu har intresset varit stort för den berättar Mekto. Flera tidningar, såsom Land och Hemmets Journal har skrivit om boken.

Gott, enkelt men varierande för vardagen

När Matallergier.se frågar Mekto hur hon blev intresserad av att ge ut böcker med recept berättar hon att hon upptäckte att många gick över till väldigt ensidig kost när de fick diagnosen celiaki.

– Det blir lätt så väldigt enformigt och för att kunna få i sig allt som man behöver kan man inte ha ensidig kost. Jag hoppas mina böcker kan bidra till att hjälpa andra att få in hälsosam naturligt glutenfri kost i vardagen. Det skall vara enkelt att laga. Alla recept som finns i mina böcker är sådana som vi använder hemma, så de är från vår vardag, inte påhittade för böckerna, berättar Mekto.

Här bjuder Mekto ett smakprov på sin vardags mat i form av Keralasoppa med tillbehör

Text: Mertz Laakso

 Tävling:

Nu lottar vi ut 1 ex av båda Mektos böcker mellan alla som
skickar in ett recept utan mjölk och gluten till oss innan den 15 maj.

Glöm inte skicka med dina kontaktuppgifter.

Recepten kan publiceras på Matallergier.se Bifoga en bild på
maträtten som vi får använda.

Artikel ur tidningen Vego Nr.2, april-maj 2015

Artikel ur tidningen Vegmat, våren 2015

Lindros-logo

På onsdag den 25 mars är det release-party för en ny kokbok för naturligt gluten- och mjölkfria recept av Mekto Ganic.
Fler och fler i Sverige blir känsliga mot gluten. Nu kommer kokboken med naturligt glutenfria ingredienser med recept som är goda, inspirerande, nyttiga och enkla att laga. Alla med mjölkfria alternativ.

Några kapitel ur boken:
BAS- OCH SMÅRECEPT:
Pesto, chilimajonäs, kikärtsröra, bönröra, cashewkräm, vitlöksdipp, valnötspaté…

SOPPOR & GRYTOR:
Laxsoppa, Lammgryta, Krämig brödgryta, Keralasoppa, Linsgryta med frökex…

PASTA: Spenatlasagne,
Lasagne al forno, Frutti di mare, Sötpotatis- och rödbetsnudlar, Gnocchi alla carbonara…

PAJER & PIROGER:
Smulpaj från medelhavet, Montenegrinska köttpiroger, Sheperdspaj, Nötpaj…

HAMBURGARE, BIFFAR & MOUSSAKA:
Kyckling- och rårisbiffar, Fyllda paprikor, Grekisk mousakka, Cevape

PIZZA & ANNAT GOTT:
Tunnbrödsrullar, Pitabröd med falafel, Smörgåsbakelse, Quinoamuffins, Pizza Milano…
Sallader Nudelsallad med grape, Söt bovetesallad, Taboullleh, Sötpotatissallad…

Boken innehåller även fakta om råvaror och redskap samt vad det innebär att äta utan gluten.

Vi på LiNDROOS samarbetar med författaren Mekto Ganic och kan varmt rekommendera boken.

För mer info och beställning: www.ordalag.se eller bokus.com

ordalaget

NY BOK!
Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk
av Mekto Ganic, foto: Kalle Sanner

Fler och fler i Sverige blir känsliga mot gluten. Nu kommer kokboken med naturligt glutenfria ingredienser, alla med mjölkfria alternativ. Recepten är goda, inspirerande, nyttiga och enkla att laga.
Boken innehåller närmare 70 recept! Här finns mustiga grytor, matiga sallader, massor av smårätter, matiga soppor, härliga pajer, läckra pizzor och spännande piroger. De flesta recepten är fullproppade med näring och vitaminer så att du håller dig mätt längre och håller blodsockerhalten på en stabil nivå. Så vad sägs om Zucchinikaka, Ravioli, Petit-choux, Smörgåsbakelse, Söt bovetesallad eller Fyllda paprikor?

MEKTO GANIC är en driven göteborgska med många järn i elden! Hon har en 20-årig bakgrund inom recept- och produkt utveckling och föreläser inom celiakivärlden. Hon jobbar som kostrådgivare och matstylist och dessutom som bibliotikarie på heltid. Mekto har kallats för ”Sveriges svar på Jamie Oliver”. Hon brinner för att få in nyttigare, ekologisk mat i alla skolor, och att det ska vara lika bra mat för alla – oavsett allergier.

Artikel ur webbtidningen GF Glutenfri Matglädje, Nr 1 våren 2015

Artikel ur tidningen Baka Glutenfritt, Nr 1 våren 2015

Amelia, Nr.15, 2014

Land Nr.38, 12 sept 2014

Leva Bo, Expressen Nr.32, 9-15 augusti, 2014

Hemmets Journal-Baka Gott, Nr.6-2014

Må Bra, Nr.6,2014

Höstens Böcker Nr.12-14, 2014

Click edit button to change this code.
Translate »