Andas, vara och leva. När jag fick frågan om vad det är med jul som jag tycker om var det en känsla jag försökte fånga och beskriva. Ledighet familj, mat och färger. Jag går runt lite som på rosa moln. Allt känns fridfullt och så underbart; lite som att gå runt på dans och rosor. Det kan också vara för att vi reser bort över jul och nyår varje år och bara det är spännande i sig.

För mig har julafton och nyårsafton alltid varit stort och festligt vilket inte nödvändigtvis betyder stora sällskap, fester och pengar utan stort i sig självt. Planering, förhoppningar, förväntningar, tro, kärlek, musik. Juldagen, mellandagarna och nyårsdagen uppskattar jag mer ju äldre jag blir. De dagar känns det som om vi verkligen stannar upp och släpper allt. Då äter vi rester, eller lagar mat ihop, eller beställer hämtmat. Vi kollar på film, spelar spel, kanske går runt i pyjamas hela dagen eller ligger på stranden under parasoll, läser böcker och äter indiskt, vietnamesiskt eller den traditionsenliga maten ifrån det land vi befinner oss just då.

New York över jul är något som har varit med mig ända sedan filmen Home alone, eller kanske tidigare. Nu är jag här och efter två kvällar och en dag är jag redan förälskad i staden; mest genom mina barns ögon. New York är stort för två tonårskillar eller för all del två tonårstjejer.

Idag strosade vi omkring runt Rockefeller center. Vi gick rakt på ett skandinaviskt ”center” där de hade ett café som serverade jultallrikar; ett svenskt julbord i en tallrik.

I år firar vi jul (afton) ute. Juldagen (som i USA) firar vi enligt Edvins förslag. Vi köper hem mat från Whole foods och lagar mat tillsammans. Vi har köpt glutenfri Pekannötspaj. Hemifrån har vi med oss pepparkakor eller Spekulatios från Schär, Ciabatta och Chocolate Chip cookies. Under alla år vi har rest bort har vi alltid haft med oss en resväska med glutenfria produkter. Även om vi tar seden dit vi kommer och äter de naturligt glutenfria råvaror som finns i det landet vi är har vi alltid rest med gott bröd och julmat. När Edvin fick sin celiakidiagnos för många år sedan och vi reste till länder såsom Indien bland annat var det en räddning för oss med små barn att ha med produkter hemifrån. Magfloran krånglade ibland och det var skönt att ha med oss mat till barnen då. Idag är det mer en lyx. Och varför inte. Jag har packat ner polkagrisar, saffran, pepparkakskryddor och lite annat. Clementiner, apelsiner, päron, vegansk ost och entree`s hittar vi här och får till ett riktigt smarrigt julsmörgåsbord. Nu är det isens säsong.

I am a woman of seasons.
I burn.
I bloom.
I strike.
I turn to ice;
sometimes I melt away.

From my heart to yours; I wish You a merry christmas. Love M