Nedan bjuder jag på smarriga recept till adventsfikat som jag även bjöd på vid årets matmässa i Stockholm. Då min son Edvin inte är särskilt förtjust i chokladiga bakverk (om det inte är en kokosboll 😊) modifierade jag min knäckiga julkaka till advent så även han kan fika av allt. Enjoy och glad första advent!

Knäckig saffransjulkaka
Superenkel knäckig kaka som går att variera i massor av olika smaker. Jag gillar den bäst när den gottat sig i kyl över natten med en kopp kaffe.
1 form ca 20 gånger 30 cm
200 g smör (eller kokosolja för mjölkfritt)
2 påsar saffran
zesten från 2 apelsiner (eller apelsinarom)
1-1 ½ pkt smulat Mariakex
150 g kokosflingor
200 g vit choklad i bitar (mjölkfri choklad för mjölkfritt)
150 g mandlar, grovhackade
350 g kondenserad mjölk (kokosmjölk med lite socker i för mjölkfritt)

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll i formen. Blanda i saffran, apelsinzest och Mariakex. Rör runt och platta till lite med en sked. Häll över kokosflingor, choklad, mandlar och avsluta med mjölk. Ställ in formen i ugnen i ca 15 min. Ta ut formen, låt svalna och skär i små munsbitar (eller större 😊).