De folk som vandrar i mörkret ser ett stort ljus, över dem som bor i mörkrets land strålar ljuset fram.
JESAJAS BOK 9 : 2

Första söndagen i advent är också den första dagen vi tänder adventsstjärnan som tradition i Sverige. Adventsljusen och adventsstjärnan är en tysk tradition som kom till Sverige först i början av 1900-talet. De var även då julmarknaderna började träda fram. En slags ”marknad” är också skyltsöndagen som är en tradition som är från slutet på 1800-talet som håller på att falna. Julskyltningen hölls i hemlighet ”under ridå” tills den stora dagen och barnen skulle stråla medan de såg rörliga tomtar och massor av leksaker när ridån för skyltningen avtäcktes. Tidigare hade de ibland tävlingar om vem som hade det finaste skyltfönstret. Förr var konkurrensen inte lika stor som idag; vilket idag har gjort att många börjar skylta tidigare och skyltsöndagen inte är den naturliga startpunkten för julskyltningen längre. På 1930-talet kom också julkalendern (eller adventskalendern som den kallades då). Namnet är inte det viktiga utan syftet med den att den tar oss närmare jul och skapar en spänning och förväntan hos oss och kanske inte minst hos barnen.

Jag älskar advent. Jag älskar jul. Jag älskar mörker, tända ljus, snö, julbelysning, kyla, varm choklad, julkalendern, pepparkakor, saffran… Visst är december en fantastisk månad! Advent för mig är att umgås, prata och mysa med härligt sällskap, god mat och fika. Med saffran och pepparkakslukt hemma känns det som om barnen är ”små” igen. Förväntningar, förhoppningar, ledighet, familj. Jag åker som oftast bort över jul och nyår och packar alltid en stor väska full med jul. Pepparkakor, saffran, ljus, julstrumpor, klappar, lussekläder, jultallrikar, glas, glitter, godis, listan är lååång. Barnen blir alltid lika överraskade och jag tycker det är fantastiskt roligt att se deras ögon tindra och deras förvåning över hur mycket ”genomtänkt” förarbete det ligger bakom varenda liten sak. Första åren vi åkte iväg gjorde jag all mat och annat gott från grunden; idag uppskattar jag mer vila och försöker underlätta så mycket jag kan för mig själv. Tradition och enkelhet.

I december åker jag iväg till New York och tänkte för omväxlings skull ha minimalt med packning med (önska mig lycka till 😊). Jag tänker att New York lite är ”julens stad” och att julkänslan kommer att infinna sig även utan halva huset nerpackat i väskan.

Tänkt att vårt svenska smörgåsbord förvandlas till julbord under advent. För mig betyder det lyx. Vi dukar upp en mängd läckerheter som vi kan smaska på och njuta av länge. Tänk vad mycket vi har att vara tacksamma för som vi alltför ofta tar för givet!

På årets matmässa i Stockholm bjöd jag och Schär på några snabba recept jag tagit fram under mina julresor över åren. Fokus är: umgås, enkelhet och smak.
Vad sägs om grönkålspesto och en basilikamjukost på en skiva mjukt surdegsbröd? Ringla lite kallpressad citronolivolja och strö över en handfull lingon så har du en festmåltid. Eller en knäckig julkaka med våra Mariakex som du gör i turbofart? Recept på det kommer i morgondagens inlägg. Xoxo Mekto