Snart är det Halloween som för mig är förknippat med färger som orange, grönt, rött och svart. Vad innebär Halloween för dig? Jag arbetar på en gymnasieskola med elever från alla delar av världen. Vissa elever har starka åsikter om varför det inte bör firas och andra har det ingen större betydelse för. Det är fantastiskt intressant att vara med och lyssna till deras intressanta diskussioner och engagemang.

När mina barn var små gick dom som oftast på Halloweenparty. Vi förberedde läskiga (aldrig knivar, yxor och liknande, det var ett BIG NO NO) kläder och mat och målade flätade korgar svarta som vi hängde spindelnät och plastiga spindlar på. Barnen gick sedan runt med korgarna och knackade på grannar där de fick allt ifrån guldtior till frukt, gammalt godis, kakor och så vidare. Vi sparade sällan något de fick då de inte åt det men gav istället bort det. Nu efteråt inser jag hur kommersiellt det är.

Något av det roligaste jag vet är att samlas kring bordet, äta gott och prata. Nu när det börjar bli mörkare och kallare är det mysigt att tända levande ljus, sno om sig en filt med en varm dryck. Det ger mig glädje när jag tillagar något som barnen tycker är extra gott och spännande. Så ”firar” vi Halloween.

I år tänker jag mig bubbel och pumpa. Det låter kanske lite tråkigt tänker du men jag kan garantera att det är långt ifrån tråkigt med pumpa. När jag var barn gjorde mamma massor av goda rätter med pumpa. Pita med pumpafyllning var definitivt en av mina favoriter. Ugnsbakad pumpa med lite salt, olivolja och svartpeppar är så gott.

I år är det enkelhet och tid som är i fokus. Ta även vara på all överbliven pumpa särskilt den ni gröper ur och gör fina lyktor av. Baka saftiga kakor med pumpakött, gör Dahl med pumpa, risotto, pumpadipp, pumpapålägg, inlagd pumpa, pumpa- och saffranssoppa, grytor, pumpamos (yummy 😊), inlagd pumpa, pumpapaj och frys in överbliven pumpa i bitar. Ett juicy tips är pumpamarmelad med apelsin och ingefära på ett rostat bröd med kokosyoghurt, valnötter och persilja. Varför inte en pumpasmoothie på morgonen på väg till jobbet. Underskatta inte pumpan som är en god och nyttig grönsak att ha i och till allt.

Underskatta inte heller näringsinnehållet i pumpakärnor som är rika på vegetabiliskt fett och protein! Plantera nya plantor, skala, rosta, strö på sallader, i bröd, mat, müsli och mat.

I nästa blogginlägg bjuder jag på en läcker, 3-rätters festmåltid. Vad sägs om pumpamos till förrätt, min godaste pumpasoppa med saffranskrutonger och bubbel som avslutas med en rostad bakelse på Schärs sandwichbröd med en pumpamarmelad och en varm gurkmejalatte till. Xoxo Mekto <3