Grymmerecept på ”ta vad du har i kylen” och lär gärna barnen hur de kan experimentera med mackorna själva! Engagera dom i köket och sätt upp ett papper på kylskåpet med enkla namn på råvaror under rubrikerna protein, kolhydrater, fibrer och regnbågens färger. Jag lovar, de kommer tycka att det är roligt att vara med i köket och inte minst lär de sig mycket om bra mat. Här kommer några mackor av kylskåpsrensningen hemma hos mig och det blir olika varje gång.

SVAMPEN (många)
2 skivade, ugnsstekta aubergine
2 dl cashewnötter
½ dl citronsaft
½ dl kallpressad olivolja
salt
svartpeppar
2 stekta, strimlade purjolök
valfri mängd stekt, skivad svamp
2 hackade, röda paprikor

Mixa aubergine, cashewnötter, citronsaft, kallpressad olivolja, salt och peppar till en tjock sås. Bre på valfritt vitt bröd. Toppa med purjolök och svamp. In i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Strö över hackad paprika.

KLADDIG (många)
2 skivade, ugnsstekta zucchini
4 skivade, stekta vitlöksklyftor
¼ dl kokosvinäger
salt
svartpeppar
2 tetrapack kikärtor
2 skivade, stekta gula lökar
½ dl olivolja
rökt paprikakrydda
salt
svartpeppar
chilipeppar
örter

Mixa zucchini, vitlök, vinäger, salt och svartpeppar. Bre hälften av röran på ett valfritt ljust bröd. Blanda kikärtor, lök, olivolja, paprikakrydda, salt, svartpeppar och chili. Fördela hälften av blandningen på brödet. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Toppa med örter, andra halvan av blandningen och klicka ut resten av röran.

ITALIA (många)
1 kruka basilika
300 gram spenat
½ dl citronsaft
3 klyftor vitlök
½ dl kallpressad olivolja
salt
svartpeppar
1 paket klyftade cocktailtomater
1 dl hackade, soltorkade tomater
1 näve hampafrö

Mixa basilika, spenat, citronsaft, vitlök, olivolja, salt och svartpeppar. Bre på valfria mörka brödskivor och lägg på cocktailtomater. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Toppa med soltorkade tomater och hampafrö.

GOTTEN (många)
2 tetrapack cannellinibönor
½ dl limesaft
200 g burk pesto
salt
svartpeppar
4 skivade avokado
mycket hallon (yum!)

Mixa bönor, limesaft, pesto, salt och svartpeppar. Bre på valfria brödskivor. Ställ in i ugnen på 225 grader i 10 minuter. Toppa med skivad avokado (mosa den gärna litegrann med en gaffel) och toppa med hallon.

Servera mackorna med tillbehör såsom grönsaker, frukt, torkade bär, oliver, nötter, ätbara blommor och ös på med kallpressad olivolja, lime, citron, vitlök och örter i allt så smakar det finemang! Packa ner rester i matlådor till jobbet och njut av maten och varandra.
TIPS:
1. Jag tycker om Schärs stora sandwichmackor till dessa.
2. Gör tredubbelt av röror, såser, grönsaker – servera till pasta dagen därpå och matiga sallader de andra två kommande dagarna. Voila` och veckan är räddad!