Det blir mycket påskprat denna månad 🌻 och även mycket värme och kärlek💕.

Visste ni att Skärtorsdagen är den största försäljningsdagen inom detaljvaruhandeln i Sverige? Vi handlar så mycket på en gång. Till jul handlar vi lite i taget istället och förbereder oss långsamt. Som jag skrev i mitt tidigare blogginlägg var även jag en storkonsument till påsk. Traditionsbunden som jag var köpte jag allt som hörde påsken till. Idag tänker jag annorlunda. Det är fint att hålla fast vid traditioner om du vill även jag gör det ibland. Jag tänker på mat; med släng och svinn. Varför inte laga och baka något som alla tycker om så vi slipper slänga så mycket. Tänk på era grannar. Jag brukar alltid ge bort mat som blir över. Jag lovar att du kommer bli tokpoppis hos grannskapet🤗.

I helgen höll jag en bakkurs i Örebro med Schär som uppdragsgivare. Bilden ovan är från kursen. Kurserna jag håller i är helt fantastiska! Deltagarna blir så inspirerade och jag får med mig så mycket av dom. Jag håller i både privata kurser och i kurser åt företag och i ärlighetens namn så är alla lika givande💞. Jag brukar starta kursen med att berätta historien om mitt samarbete med Schär. Historien är rätt fantastisk med tanke på att jag 10 år senare fortfarande samarbetar med dom. Här kommer lite intressant kuriosa om hur vårt samarbete startade och varför jag gör det även idag.

När Edvin fick sin celiaki diagnos (snart 12 år sedan) kändes det som om någon sparkade undan benen på mig. ”Vad sjutton är det!”, tänkte jag. ”Vaddå gluten?” Bibliotekarienörd som jag är engagerade jag mig direkt i Celiakiföreningen i Göteborg och började läsa allt jag kom över om forskning kring celiaki. Jag åkte på föreläsningar och konferenser för att ta del av all info jag bara kunde. Väldigt snabbt insåg jag att det fanns flertalet kunskapshål som jag även tog upp med forskarna under föreläsningarna vilket de tog avstånd ifrån. Ett glasklart exempel är innehållet i både färdigprodukter samt på alla mixmjöler som fanns att köpa…första ingrediensen var oftast stärkelse. Självklart sliter detta enormt på tandemaljen! För 12 år sedan fick jag ett NEJ. Idag är det som jag skrev en självklarhet att det är så.

Allt som fanns att köpa innehöll vetestärkelse. I vetestärkelse finns det vete och celiakier kan inte äta vete. Hur går det ihop? Forskningen i Sverige visar att de med celiaki kan få i sig så mycket vete som toppen av en lillfingersnagel per dag. Celiakier kan då enligt svensk forskning äta vetestärkelse som är speciellt framtaget för de som har celiaki (med andra ord inte vilken vetestärkelse som helst utan glutenfri vetestärkelse). I Sverige säger de även att celiakier kan äta ren havre. Det kan de inte göra om du bara förflyttar dig lite neråt i världen. Där är både havre och vetestärkelse a Big NO, NO! Med andra ord nolltolerans. Jag beslutade att vetestärkelse och havre ska uteslutas ur bort Edvins kost. Jag tänkte logiskt så här. Vi ponerar att forskningen i Sverige stämmer; vilket vi inte vet då forskningen i andra länder säger annat. Människor med den kroniska sjukdomen celiaki äter ute som alla andra (snälla sluta kalla det för: ”jag är gluten” eller ”jag har gluten”.; det är fel och det är helt enkelt omöjligt att ”ha” eller ”vara” gluten. Den rätta benämningen är: ”Jag har celiaki”).

Om jag tänker på Edvin och idag Albin och mig själv; vi äter ute ofta; vi äter hemma hos andra; de äter i skolan; jag äter på jobbet; jag äter hos vänner; de äter hos vänner; släkt och så vidare. Jag är av den uppfattningen att alla vill väl ändå är det svårt att förstå hur allvarligt det är med kontaminering. Edvin har celiaki. Albin kanske också har celiaki (det är en annan historia och ett annat blogginlägg :)) och jag är överkänslig mot gluten. Det är enorm skillnad. Får jag i mig gluten får jag ont i magen, kan bli illamående, få migrän, ja hela kroppen och hjärnan kommer ur balans ett tag. Sedan går det över. Om Edvin eller Albin får i sig gluten så kvittar det om de får ont i magen; får huvudvärk; kräks; blir trötta; det är vårt minsta bekymmer. Får de i sig gluten skadar det deras tarmar vilket resulterar i sämre näringsupptag kanske i upp till 6 månader vilket i deras ålder resulterar i att de inte växer som de ska och blir trötta, hängiga och kämpar för att kunna hålla huvudet ovanför vattenytan.

Jag gjorde då så här. Jag slängde ut all gluten hemifrån; bokstavligt. Jag vill att Edvin skulle växa upp och ha en frizon. Detta är hans hem. Han ska kunna öppna kylskåpsdörren och ta vad han vill ha utan att behöva bli osäker eller fråga om det finns gluten i något. Vi äter alla glutenfritt, sockerfritt och mjölkfritt hemma. Mjölkfritt på grund av järnet och för att jag undviker det. Glutenfritt för Edvin; för att jag är överkänslig; Albin har genen och äter inte gluten. Sockerfritt då jag är överkänslig mot socker och för att jag inte ser någon anledning till varför barnen ska äta socker om de inte är vana. Jag har ingen nolltolerans när det gäller mjölk- & sockerprodukter till barnen. De väljer själva vad de köper och äter ute och till mys. De är stora tonårsgrabbar. Vi köper däremot inte hem det till vardags och det är inget vi saknar då jag bakar, köper och lagar allt vi vill ha.

Puh, nu så. Jag var vilsen innan jag började baka då allt i Sverige innehöll vetestärkelse och var lika nyttigt som en sockerkaka. Jag fick vetefria varor skickade till mig från Tyskland. Detta var naturligtvis Schärs produkter. Det var helt fantastiskt! På den tiden var det Kung Markatta som tog in Schär till Sverige och jag skapade kontakt med Jens som då var ansvarig för de glutenfria produkterna. Han var amazing! Fixade skorpor (ja, riktiga, naturligt glutenfria skorpor!) och andra fantastiska produkter från Schär! Jag var i sjunde himmelen 😇. Så kom det sig att Schär ville provbaka sitt mjöl i Sverige till svenska recept och jag tog fram två recept som dom kunde bjuda på till en mässa. Det var stående ovationer! Blåbärsmums och Hallonkaka! Jag minns det som igår💗. Och på den vägen är det. Jag fortsatte att receptutveckla åt Schär vilket resulterade i att jag var med dom på den årliga ”Mat för livet mässan” i Kista där jag bjöd på mina läckerheter varje år och höll i bak- och matlagningskurser runt om i landet. Efter ett tag blev jag som en del i den tysk- italienska familjen 😊. Här trivs jag med både produkter och personal; det är kärlek. Jag är alltid mycket varmt mottagen i Stockholm och det är avgörande för om vi trivs eller inte, eller hur? Idag är det Arvid Nordquist som har tagit över och det är fantastiskt (synd att jag inte dricker kaffe för deras kaffe är prima 👌). Och alla deras produkter från Schär är naturligt glutenfria. Deras fibrer är baserade på andra råvaror (jag kommer gå in närmare på det i ett annat blogginlägg; ja fibrer kan faktisk bli ett helt inlägg om du är lika töntig som jag😀). Kontakta Schär på Facebook. De svarar där; det är det inte många som vet. Skicka ett mail till mig eller ett mess på Instagram. Jag svarar alltid. Ta hand om er och ha en fin påsk med era närmaste eller själva. Kramaste, Mekto🙏🌻