Som barn firade jag påsk. Vi firade inte på det traditionella svenska viset utan det var någon mix från forna Jugoslavien och det vi hade fångat upp i Sverige. För mig var det superviktigt att mina barn skulle lära känna den svenska traditionen och jag hade trippelkoll på allt! Under många år firade påsk så. När jag började äta veganskt konverterade och utvecklade jag recept som skulle fungera för mig även vid helgdagar. Barnen tyckte det smakade lika gott och jag började släppa på mitt kontrollbehov av att jag ”måste” ha och göra allting 100% korrekt och enligt tradition. Idag beslutar vi vad vi vill göra och äta. Alla gör det tillsammans och mamma fixar med familjens hjälp såklart. Oftast väljer barnen att åka till landet och det blir en salig blandning av traditionell påskmat. Men såklart bara det godaste när inte allt ”måste” stå på bordet längre 😊. En röra som har varit återkommande är min Veganska gubbröra. Den så otroligt enkel och god! Gör gärna en dubbel sats då det är så himla gott att ha på mackan till frukost och den kan stå i upp till 5 dagar i kyl. Glad påsk och enjoy!

Vegansk gubbröra

4 port

150 g färska, finhackade champinjoner
2/3 dl vatten
2 msk citronsaft
1 tsk nystött nejlika
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddpeppar
I tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Blanda därefter i:
4 kokta, kalla, fasta potatisar, 3 fint tärnade och 1 mosad
1 ½ dl vegetabilisk majonnäs
1 ½ dl vegetabilisk tjock yoghurt eller creme fraiche
1 stor, finhackad rödlök
2 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Koka upp vatten, citronsaft, kryddor och salt. Lägg i champinjoner och rör runt tills allt vatten dunstat. Låt svalna.

Rör ned potatisen och resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kyl.

Servera med Classic, Flerkorn eller Vital (till denna röra är Vital min favorit!).

Passa på att klicka dig in på förra årets påsktips på bland annat världens godaste veganska Skagenröra med flera goda påskrecept!

http://mekto.se/2018/03/25/paskmat/