September

Som jag har njutit av sommaren och nu kommer det näst bästa…sensommaren. September är en av mina favoritmånader då trädens löv börjar skifta färger och känslan av att det är friskare i luften. I september månad finner vi ”svampens dag”; dagen till ära har jag komponerat ihop ett supersmarrigt sopprecept med en magnifik smörgås och krispiga krutonger.

Svampsoppa
Ingredienser
1 msk kokosolja
1 ansad, grovhackad purjolök
3 krossade och hackade vitlöksklyftor
250 g sköljd, rensad och hackad svamp
1 kruka, hackad persilja
1/2 msk örtsalt
1 tsk finmalen svartpeppar
1 tsk nyriven muskotnöt
1 kruka persilja (blad) finhackad
8 dl vatten
200 g kokosgrädde

Smält kokosoljan i en kastrull. Fräs lök, vitlök och svamp i några minuter. Tillsätt persilja, örtsalt, svartpeppar och muskotnöt och fräs i ett par minuter till. Lägg åt sidan en handfull av svampröran och tillsätt vatten. Koka i 10 minuter på medelhög värme. Tillsätt kokosgrädden och koka i 10 minuter till. Ställ soppan åt sidan.

Olivoljekrutonger
4 msk olivolja
1 vitlöksklyfta delad i två delar
4 skivor Sandwich Frömix skurna i små fyrkanter

Gnid in stekpannan med vitlökshalvorna. Tillsätt olivoljan och stek och stek krutongerna tills de blir gyllenfärgade på medelvärme.

Topping
krutonger
lite av svampfräset
hackad persilja

Sötpotatismackan
4 skivor Sandwich Frömix
250 g sköljd, borstad, ugnsbakad sötpotatis
50 g mandelsmör
1 msk limesaft
1 tsk paprikapulver
2 skivade avokado
en näve skott
en nypa nymalen svartpeppar
en nypa mineralsalt
en nypa chiliflakes

Mosa sötotatisen ihop med mandelmör, limesaft och paprikapulver. Fördela röran på bröden, toppa med skivad avokado, skott, mineralsalt, svartpeppar och chiliflakes.

Fördela soppan i fyra tallrikar, toppa med krutonger, svampfräs och persilja. Servera med en sötpotatismacka till soppan och njut!