Äntligen är det semestertider! Jag tycker i och för sig att jag har semester året runt då jag har den otroliga turen att arbeta med det jag älskar mest av allt (om vi inte ser till familjen 🙂 ) människor, integration, kultur, resor, läsning, böcker och mat. Hur mycket bättre kan livet bli?

Julis inlägg handlar om säsongens mat. Det är många som inte vet vad de ska göra av alla säsongens bär så här kommer massor av goda tips och framförallt – glöm inte frysa in! Plocka alla mogna bär och de ni inte gör av med frys in; de är perfekta att använda under vinterhalvåret.

Tips vad du kan göra med bären både färska och frysta: pajer, tårtor, cheesecake, olika smoothies, grillade fruktspett, glass, en grön sallad med olika bär och kallpressad olivolja, sylt, marmelad, kräm, gelé, rulltårta, muffins, bullar, brownie, sorbet, kompotter, musli, syltgrottor, jordgubbscaprese, bars bärscones, såser till mat, Ginos etc.

Här kommer några av mina snabba favoriter som du även kan ta med som packmat.

Smoothie med kokosgrädde

Denna brukar jag göra till frukost eller ta med i en bra termos till stranden. Kombinera de bär du gillar mest. Det är godast om kokosgrädden får stå i kylen tillsammans med bären så du får en kall, uppfriskande smoothie.

4 personer

4 dl kokopsgrädde
4 dl jordgubbar
2 dl röda vinbär
1 tsk vaniljpulver
1/2 kruka mynta

Mixa allt i en blender och toppa med några myntablad.

Grillad toast

Är lika gott till efterrätt som till lunch, mellanmål eller att ta med som utflyktsmat.

4 personer

8 skivor av Schärs classic
2 msk kokossmör
1 dl vegansk mjukost
1/4 dl pudrat björksocker
1 tsk vaniljpulver
4 dl skivade jordgubbar
1 dl 100% choklad

Bre 4 skivor bröd med kokossmör. Blanda mjukosten med björksocker och vaniljpulver. Fördela osten på de andra 4 skivorna. Skiva jordgubbarna och lägg dem på mjukostskivorna. Täck med de smörade brödskivorna med kokossmöret utåt. Grilla med kokossmöret på gallret och lägg på den rivna chokladen. Grilla tills chokladen börjat smälta.

Jordgubbs- & bärsalsa

Detta är min storfavorit! Jag har alltid med salsan i en termos till picknick eller till stranden. Superenkel och fantastiskt god!

4 personer

8 skivor valfritt Schärs bröd
4 dl finhackade jordgubbar
1 dl mosade (med gaffel) svarta vinbär
1 dl mosade (med gaffel) körsbär (urkärnade)
saften och zesten av 1 lime
1/2 dl björksocker

Blanda ihop allt. Förvara kallt och servera på brödskivor.

Saft

Här kommer ett extra, superenkelt recept på saft; använd de bär du har hemma eller dina favoritbär.

2 personer

4 dl sköljda och avsnoppade jordgubbar
2 dl krusbär
1 pressad citron
1 kruka citronmeliss

Kör allt i en blender och häll upp i stora glas med is. Det går även bra att sila saften. Använd då gärna ”köttet” i en kaka eller torka i torkugn och ha i din granola.

Enjoy och namaste.