Det är få saker jag älskar så mycket som att äta picknick. Jag får äta ute i det gröna. Jag är nästan helt (förutom om det regnar) oberoende av väder om jag har rätt kläder på mig. Jag får en aptit och är alltid vrålhungrig. Därav tar jag med mig mycket mat! Olika småplock och använder mig av termosar för både varm- och kallhållning men även för att maten ska vara fräsch om det är mycket varmt. Det är viktigt att det är bra termosar och glasburkar som håller maten/drycken kall eller varm i många timmar; det är väl värt en investering som håller i många, många år framöver. Jag brukar även alltid ha vanliga tallrikar, bestick och glas med mig (för miljöns skull). När det gäller picknick är förberedelserna viktigast kvällen före – sedan går det i turbofart på morgonen. Alla rätter är beräknade för fyra personer. Njut av många av mina favoritrecept jag brukar laga till våra picknickar.

Vitlöksbröd

Jag älskar italiensk smak och brukar göra mina vitlöksbröd med italienska kryddor och funkar det lika bra med andra örter/kryddor eller utesluta det helt. Smöret kan du förbereda kvällen innan.

4 skivor Schär Classic
4 msk kokossmör (rumstempererat)
3 pressade vitlöksklyftor
1 msk Herbes de Provence
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser förutom brödet. Bre jämt på de fyra skivorna. Skär brödet diagonalt och lägg på en bakpappersklädd ugn. Gratinera brödet i ugn i ca 5 minuter eller tills brödet fått färg. Låt svalna på galler. Lägg i en glasburk att ta med.

Wraps med quinoasallad

Denna rätt är så uppskattad och så uppfriskande under varma dagar. Koka quinoan kvällen innan och hacka alla frukter samt gör klart apelsindressingen.

2 Wraps
4 dl kokt quinoa
en mango tärnad i små bitar
2 hackade nektariner i småbitar
1/2 tetrapack valfria sköljda bönor
1 dl hackade jordgubbar

Apelsindressing
2 pressade apelsiner
1 dl vegetabilisk yoghurt
1/2 dl vegansk majonnäs
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar
en liten nypa cayennepeppar

Lägg i wrapsen och värm dom i en stekpanna i ca 2 minuter. Bry dem i mitten och lägg in i aluminiumfolie så håller dom sig mjuka.

Blanda resterande ingredienser och häll i allt i en stor termos.

Saltis med smaskig jordgubbsröra

Denna röra kan du med fördel göra kvällen innan så alla smakerna får gifta sig ordentligt.

1 påse Saltis
250 g naturell, mjuk tofu
1 kruka hackad basilika
2 dl jordgubbar
1 msk pressad citron
1 tsk pressad ingefära
en nypa vitpeppar
en nypa mineralsalt

Häll allt förutom Salinis i en skål och blanda ihop med en gaffel. Tryck till lite så du får en röra med bitar i. Lägg i en glasburk och flytta över det till en termos dagen därpå. Ta med en sked direkt ur termosen och servera på våra Saltis! Smaskigt och bara så gott! Enjoy!

Vårlunch

Maj är verkligen min favoritmånad! Inte nog med att jag fyller år 🙂 det brukar även vara den varmaste månaden och allt i naturen växer, blir grönt, blommor och att bara kunna andas i allt. Här kommer en av luncherna som är snabb och vi ofta gör hemma (då det är en turbo tre rätters 🙂 ). All mat är beräknad till fyra personer. Njut!

Förrätt – Smarrig, fräsch vårmacka

4 skivor Flerkorn
1/2 pkt varia, sköljda bönor
1 kruka sköljd och grovhackad persilja
1 msk pressad lime
1 tsk svartpeppar
1 dl picklad rödlök (Skiva en rödlök tunt. Lägg in i en steriliserad glasburk, 2 msk pressad citron, 2 cm skivad ingefära, 1 msk Björksocker, filtrerat vatten. Lägg i rödlöken i glasburken, blanda resterande ingredienser och häll över. Häll på så mycket vatten du behöver för att täcka löken. Låt stå ett par dagar i kylskåp.)

Lägg upp fyra skivor bröd. Bre över bönröran och avsluta med pickles.

Huvudrätt – Morotssoppa med oliver

2 msk kokosolja
1 hackad rödlök
3 skivade vitlöksklyftor
2 kg skalade morötter och delade i mindre bitar
1 dl vegetabilisk grädde
vatten så det täcker morötterna precis
1 msk riven ingefära
3 msk pressad citron
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
en nypa cayennepeppar
rostade brödkrutonger av 2 skivor Flerkorn (se föregående ”Mekto tipsar” för recept)
2 dl valfria oliver

Fräs kokosolja med rödlök och vitlök till löken får gyllene färg. Lägg i morötter vegetabilisk grädde och vatten. Fortsätt därefter direkt med ingefära, citron, mineralsalt, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka på rätt hög värme tills morötterna blivit lite mjuka (inte helt mjuka). Lägg i krutongerna och mixa soppan tills den är helt len. Servera med oliver.

Efterrätt – Chokladdröm

4 rostade skivor Classic
2 skivade bananer
1/2 dl Nougatkräm (gärna hemmagjord eller köp sockerfri)

Smöra skivorna med nougatkrämen. Skär brödet rektangulärt så du har 8 bitar. Lägg på de skivade bananerna och servera. Lycka till!