Maj är verkligen min favoritmånad! Inte nog med att jag fyller år 🙂 det brukar även vara den varmaste månaden och allt i naturen växer, blir grönt, blommor och bara andas i allt. Här kommer en av luncherna som är snabb och vi ofta gör hemma (då det är en turbo 3rätters 🙂 ). All mat är beräknad till 4 portioner. Njut!

Förrätt – Smarrig, fräsch vårmacka

4 skivor Flerkorn
1/2 pkt varia, sköljda bönor
1 kruka sköljd och grovhackad persilja
1 msk pressad lime
1 tsk svartpeppar
1 dl picklad rödlök (Skiva en rödlök tunt. Lägg in i en steriliserad glasburk, 2 msk pressad citron, 2 cm skivad ingefära, 1 msk Björksocker, filtrerat vatten. Lägg i rödlöken i glasburken, blanda resterande ingredienser och häll över. Häll på så mycket vatten du behöver för att täcka löken. Låt stå ett par dagar i kylskåp.)

Lägg upp fyra skivor bröd. Bre över bönröran och avsluta med pickles.

Huvudrätt – Morotssoppa med oliver

2 msk kokosolja
1 hackad rödlök
3 skivade vitlöksklyftor
2 kg skalade morötter och delade i mindre bitar
1 dl vegetabilisk grädde
vatten så det täcker morötterna precis
1 msk riven ingefära
3 msk pressad citron
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
en nypa cayennepeppar
rostade brödkrutonger av 2 skivor Flerkorn (se föregående ”Mekto tipsar” för recept)
2 dl valfria oliver

Fräs kokosolja med rödlök och vitlök till löken blir gyllenfärgad. Lägg i morötter vegetabilisk grädde och vatten. Fortsätt därefter direkt med ingefära, citron, mineralsalt, svartpeppar och cayennepeppar. Låt koka på rätt hög värme tills morötterna blivit lite mjuka (inte helt mjuka). Lägg i krutongerna och mixa soppan tills den är helt len. Servera med oliver.

Efterrätt – Chokladdröm

4 rostade skivor Classic
2 skivade bananer
1/2 dl Nougatkräm (gärna hemmagjord eller köp sockerfri)

Smöra skivorna med nougatkrämen. Skär brödet rektangulärt så du har 8 bitar. Låg på de skivade bananerna och servera. Lycka till!