Helhetshälsa & Lindroos

Hej alla fina följare! Jag har lovat er för länge sedan att jag skulle skriva ett inlägg om vilka kosttillskott jag använder och varför. Ha i åtanke att jag alternerar och inte äter samma kosttillskott mer än ca
1 ½ månad då det kan bli ”för mycket av det goda”. Däremot altenerar jag mellan dem jag skriver om. Jag har ingen rangordningslista på tillskotten utan jag skriver om dom allt eftersom de dyker upp i mitt huvud ☺. Varför Helhetshälsa tänker ni kanske; jo, eftersom de tillverkas i Sverige är de miljövänligare då transporterna inte blir så långa och de har de bästa utbudet av veganska tillskott! Inte att förglömma är deras produkter fantastiska som har hjälp mig väldigt mycket – särskilt under det här sista året som jag har varit riktigt dålig och inte kunnat äta ordentligt. Kosttillskott ska inte ersätta mat dock är det bättre att ta tillskotten istället för att inte äta varken mat eller tillskott. Min tro (liksom Helhetshälsas) är att allt härstammar från magen; om matsmältningen fungerar bra underlättas funktionerna för kroppens alla övriga organ och som följd påverkar det såklart livskvaliteten som helhet. Tänk lite mer på magen och vad som försiggår därinne – hur dina tarmbakterier påverkar immunförsvaret och leverns funktion; hur maten omvandlas till energi och och byggstenar till kroppens alla celler och vilken effekt olika sorters mat har på tarmen då kanske du skulle tänka efter två gånger innan och bry dig mer om vad du äter och hur du lever eftersom det i hög grad påverkar din hälsa. Om magen inte fungerar yttrar det sig så småningom i olika sjukdomssymptom som dessvärre ofta missförstås. Vi associerar dem inte med en sjuk tarm utan behandlar själva symptomet; exempelvis laxermedel mot trög mage, huvudvärkstabletter för huvudvärk, kortisonsalva mot eksem, antirynkkräm för att se fräschare och yngre ut etcetera. Istället bör vi vända oss till själva källan; kosten och maten och se tillskotten som en hjälp, en bonus! Tack för att ni finns Helhetshälsa även om ni är stora känns det som ett familjeföretag då vi har så nära kontakt!

Jag använder även Spirulina EKO, Chlorella EKO från Lindroos och även Kelp-alg, Maskrostabletter och Björkaska. Lindroos inriktar sig på naturliga och nyttiga produkter. De är även ett litet familjeföretag och det känns fantastiskt att ha den personliga kontakten; mer om deras tillskott nedan. Enjoy!

Helhetshälsas produkter

Probioplex

Vad är Probioplex? Pro-bio betyder ”för livet”. Detta är en produkt jag inte kan leva utan! Hemma i Sverige tar jag två tabletter på morgonen och mina barn en var. Skulle det vara turbulent i magen någon gång tar vi några extra under dagen och magen blir som ny igen. När vi åker utomlands har jag alltid med mig flera burkar (jag ökar även våra doser rejält till ca 6 om dagen) då vi har en annan matkultur än våra magar är vana vid. Vi har än så länge aldrig blivit magsjuka trots att vi reser hela tiden! Probioplex innehåller näring som matar tarmbakterierna. De är bakteriekulturer som tillförs för att påverka tarmens bakterieflora på ett hälsosamt sätt. Den har dokumenterade livskraftiga stammar och är verksam i hela tarmkanalen. Ett tillskott som innehåller både tarmbakterier och mjölksyrabakterier och tillåter dem att börja föröka sig så snart de kommer ut i tarmen. Forskare tror att probiotiska bakterier kan öka effekten hos antioxidanter från frukter och bär genom att bryta ner dem i mindre beståndsdelar. Härmed stärks de den antioxidativa effekten i tarmen vilket motverkar oxidativ stress och inflammation. Även kroppsegna ämnen omvandlar bakterierna såsom exempelvis hormoner och gallsalter som utsöndras av levern. Vissa tarmbakterier bildar även K- och B- vitamin.

MagnesiumOtimal
Magnesiumcitrat ger energi och har på grund av det balanserats med magnesiumglycinat som ger god sömn samt magnesiumsuccinat som är neutral. Magnesium är även bra för myrkrypningar vilket jag själv lider av annars. Jag tar två varje kväll innan läggdags.

Kaprylsyra
Kaprylsyra är en fettsyra som finns i bröstmjölk och kokosnötter. Den tillför syra till tarmen. Jag använder den då forskning visar att kaprylsyra motverkar svamp såsom Candida. I Helhetshälsas kaprylsyra är det en blandning mellan magnesiumkaprylat och kaliumprylat vilka absorberas i tunntarmen där den bundna kaprylsyran frigörs. Jag blandar den med probiotika varje dag.

MSM
MSN är en förkortning av metylsulfonylmetan. Det är en organisk och biologisk aktiv svavelförening som förekommer naturligt i kroppen. MSM är nödvändigt för mycket som händer i ämnesomsättningen. MSM är inflammationshämmande och ökar cirkulationen. Den normaliserar tarmfunktionen och motverkar matsmältningsproblem såsom exempelvis förstoppning. Både näringstupptaget och matsmältningen förbättras och jag upplever ett minskat obehag om jag får i mig något jag inte kan äta. MSM stärker tarmslemhinnan och läkningen går snabbare vilket medför att det kan vara svårare för parasiter att få fäste. Ofta används MSN av de som lider av exempelvis Chron´s syndrom och Ulcerös colit. Det har visat sig att MSM motverkar parasiter som exempelvis rundmask, candida och giardia (resediaree´). Jag tar en matsked i mitt vatten varje morgon och till barnen häller jag i 1 tsk i deras råpressade juice; det smakar ingenting vilket är grymt!

Nybalans
Är både för kroppslig och mental balans. Detta tillskott använder jag under extremt stressiga tider och de är även balanserande för dom som har kommit upp i klimakteriet. Nybalans innehåller en lång lista på essentiella vitaminer och mineraler vi behöver under stressiga perioder. Bland annat massor av B-vitaminer (B1, B2, B3, B5, B6 & B12 som bidrar till normal energiomsättning, normal mental prestationsförmåga, bidrar till att reglera hormonaktiviteten och bidrar även till att behålla normala slemhinnor. Nybalans innehåller även folsyra, zink, jod, krom, Wild Yam och havtornsbär. Dessa har en rad olika näringsmässiga stöd bara exempelvis zink som bidrar till normal syra-balans och folsyra som motverkar trötthet och utmattning och behövs för normal psykologisk funktion.

Vitamin B12 (Kobalamin)
Vitamin B-12 lagras i i levern och finns i animaliska livsmedel som exempelvis lever, kött, ägg, fisk, skaldjur, mjölk och ost. Eftersom vitaminet lagras kan en allätare som går över till vegankost klara sig i början men efter ett tag (ca 5 år) kan bristsymptom märkas. Jag tar vitaminet då det har en stor betydelse för ämnesomsättningen i kroppen, energiomsättningen, proteinsyntesen och nervsystemet.
B-vitaminet är viktigt för kroppens röda- och vita blodkroppar och alltså stor betydelse för ork, minne, nervsystem, humör samt immunförsvar.

B-vitaminkomplex
En om dagen räcker som ger dagsbehovet av samtliga B-vitaminer.
Vitaminerna är jästfritt framställda. Jag tar om dagen och till barnen får de en var tredje dag ca.

EKO-Jod
Naturligt jod från ekologiska alger Hela algerna används.
Det betyder att EKO-Jod är en ren whole food-produkt utan tillsatser.
Naturligt jod av ekologiska alger, inga tillsatser och en kapsel tillgodoser dagsbehovet

Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och till normal sköldkörtelfunktion.

Jod ingår i sköldkörtelns hormoner. Hormonerna i sin tur reglerar hjärnans och nervernas funktioner och hela ämnesomsättningen med matsmältning, näringsupptag, avgiftning och förbränning. Därför har jod stor betydelse för att du ska må bra. Här får du några exempel:
för minne och tänkande. Jod bidrar till normal kognitiv funktion.
Kognition betyder intellektuell förmåga, som minne, tänkande och koncentration. För matsmältning och energi, jod bidrar till normal energiomsättning. Detta eftersom sköldkörtelhormonerna reglerar matsmältningen, näringsupptaget i tarmen och cellernas förbränning av socker och fett. Hormonerna behövs för att kroppen ska producera värme och för att hålla dig pigg och alert. Jod bidrar till att bibehålla normal hud. Detta eftersom sköldkörtelhormonerna behövs för att huden ska förbli fuktig och mjuk. Jag tar en varje morgon.

Digest, Helazym, Glutenenzym & Bromelain Det finns både metaboliska enzymer som finns i våra celler och arbetar med ämnesomsättning, energi och matsmältningsenzymer som smälter maten så att näringen tas upp. Det finns i saliv och magsafter och vissa enzymer bildas också av tarmbakterier. Helazym, Glutenenzym samt Bromelain innehåller matsmältningsenzymer. Matsmältningsenzymer ska sönderdela och bryta ner maten. Jag tar alla de ovanstående vid olika tillfällen då jag besväras av visst kost och får snabbt en bullrig mage. Effekten av matsmältningsenzymerna märker du direkt (de ska tas till maten). Då jag har fått diagnosen ”glutenöverkänslig” brukar jag alltid ha med Glutenenzym om ag får i mig gluten av misstag eller får ont i magen. Jag vill understryka att detta INTE hjälper dom som har en kronisk sjukdom (celiaki) men för människor som är överkänsliga kan detta vara et bra hjälpmedel. Glutenenzym har en patentskyddad enzymblandning. Bomlain innehåller proteaser från ananas. De ersätter de enzymer som försvinner vid matlagning (då barnen inte äter 100% rawfood äter dom Bromelain varje dag). Bromelain tas 1-2 kapslar per måltid och är den som är mildast och bäst att börja med vid känslig mage. Jag har alltid med mig flera burkar när vi ser utomlands under en längre period. Bromelain har flertalet andra användningsområden, bara för att nämna några: mot astma, candida, träningsvärk, diarré orsakad av bakterier, mat- och proteinspjälkning. Inga studier visar på att Bromelain minskar svullnad och smärta och motverkar blodproppsbildning etc dock har jag mött klienter som har blivit hjälpta. Helazym är bra att fortsätta med efter en burk Bromelain först. Helazym består av alla enzymer som behövs för att kunna smälta en måltid. Jag alternerar mellan Bromelain och Helazym dock tar jag bägge när jag reser utomlands. Digest innehåller klorid som bidrar
till normal matsmältning vid produktion av saltsyra i magsäcken.
Magsäckens slemhinna innehåller körtlar vilka bildar magsaft som hjälper till att bryta ner maten. Magsaften består bland annat av saltsyra som gör maginnehållet mycket surt. Neutralt pH är 7,0. Vår magsaft innehåller också enzymer vilka vi behöver för att maten ska kunna brytas ned ytterligare och för att kroppen ska kunna ta upp vitamin B12. Totalt bildas ca två liter magsaft per dygn; produktionen styrs av både det centrala nervsystemet och av hormoner. Testa ditt zink (finns ZinkStatus på Helhetshäls för att testa detta) om du vet om du har saltsyrabrist så du vet vad du behöver! Om du har zinkbrist behöver du Digest samt zink och Helazym tills din zinknivå är återställd. Zink behövs för att kunna bilda egna matsmältningsenzymer.
Många som tar Digest börjar ofta utsöndra mer enzymer och kan då klara sig enbart med Digest. Likaså många som får Helazym börjar ofta själva utsöndra mer saltsyra och då kan de klara sig på enbart Helazym.
Oftast räcker den ena. Jag som har en underfunktion i sköldkörteln behöver båda då jag har nedsatt matsmältning. Autoimmuna sjukdomar kan ge saltsyrabrist och ofta skadar även de saltsyraproducerande cellerna. Dessa personer behöver Digest och kan även behöva Helhetsazym.

Q10
Q10 är ett enzym som är superviktigt för cellernas förbränning av kolhydrater till energi. Vår hjärtmuskel behöver mycket Q10 då den förbrukar mycket energi. Vid hjärtsjukdomar är brist på Q10 mycket vanligt. Q10 ökar förbränningen och normaliserar förhöjt blodsocker och blodtryck. En läkare rekommenderar Q10 till alla som vill öka hjärnans livslängd , eftersom Q10 ökar energiproduktionen i nervsystemets celler. Efter 40-års ålder sjunker Q10-halten i hjärnan markant. Jag tar en varje morgon.

E-vitamin
E-vitamin är en fettlöslig antioxidant vilket innebär att den skyddar blodfetter, cellmembran och fetthaltiga organ mot fria radikaler.
Vitaminet har stor betydelse vid skyddet mot hjärt-kärlsjukdomar och inte mist för ögon, lever, hud, nerver och kvinnors bröst.
E-vitaminets skyddseffekt mot hjärt-kärlsjukdomar förbättras då det kombineras med Q10. Du kan alltså förstärka effekten av E-vitamin genom att ta det tillsammans med Q10. Antioxidanter är effektivast i sitt naturliga tillstånd. Upptaget av E-vitamin är bättre vid låga doser, så tas merparten upp. Vid höga doser minskar upptaget. Jag tar
1 om dagen och mina barn ca 2/vecka.

Zink
Bidrar till normal syrabalans och normal fettomsättning samt ingår i otaliga enzymer varav många är vattenlösliga antioxidanter. För en normal fettomsättning behövs mineralämnet zink. En om dagen blir det för mig av denna också.
Selen
Selen är nödvändig för funktionen hos antioxidanten glutationperoxidas. Selen samverkar med E-vitamin i kampen mot fria radikaler. Jag tar en varje dag.

AlgOmega3
Vegansk såklart och innehåller mikroalgen ”Schizochytrium sp”. Omega-3 är en stor grupp av fetter varav de viktigaste är alfa-lilinolensyra (ALA), dokosahexaensyra (DHA) och Eikosapentaensyran (EPA). ALA är en essentiell fettsyra som inte kan bildas i kroppen. Kombinera gärna algolja med linfröolja för att få i dig både de längre omega-3 fetterna EPA och DHA och den essentiella ALA. Varför välja denna? Jo, för att den är miljövänlig & resurssnål – medför inte utfiskning, fri från tungmetaller, en vegetabilisk olja som passar alla. Jag och mina barn tar en varje dag.

Krom
Krom bidrar till normal omsättning av makronäringsämnen. Krom bidrar också till att bibehålla normala blodsockernivåer. Jag tar en varje morgon och ger mina barn en var tredje dag ca..

Askorbinsyra
Askorbinsyra är den sura formen av C-vitamin, samma form som finns i frukter och bär. Helhetshälsas askorbinsyrapulver är naturellt utan tillsatser. Pulvret är rent c-vitamin. Tas lättast upp med maten. Jag tar 1 krm varje dag och barnen tar 1/2 kryddmått.

L-lysin
L-Lysin är den naturliga formen av lysin. Lysin (Lys, K) är en av de tjugo aminosyror som är byggstenar i proteiner. Lysin är en bas, liksom arginin och histidin.
Lysin är en essentiell aminosyra, vilket betyder att vi inte kan bilda den själva, utan den måste tillföras med kosten. Livsmedel rika på protein är bra källor till lysin. Det inkluderar bl.a. kött, ost, fisk, nötter, ägg, sojabönor och sojaprotein (som tofu), kikärtor och kidneybönor. Jag tar en varje dag och ger 1 till barnen varannan dag.

D3-vitamin
Håller dig frisk när solen tar semester! D-vitamin bidrar till immunförsvarets normala funktion. D-vitamin bidrar till att bibehålla normal benstomme, normala tändernormal muskelfunktion, normala kalciumnivåer i blodet. D3-vitamin är den bioidentiska formen, samma form som bildas i kroppen när vi solar. Helhetshälsas vegetabiliska D3 utvinns från lavar. Vi brukar ta dessa under höst och vinter 1/dag (barnen 1/2 dagar) då vi inte åker iväg utomlands på vintrarna (vilket vi oftast gör, jippi!!

Santulana
För matsmältning och tarmfunktion. Santulana innehåller en väl avvägd kombination av örter för matsmältning och tarmfunktion: Lakritsrot (Glycyrrhiza glabra), Haritaki (Terminalia chebula), Amla (emblica officinalis), bibitaki (Terminalia belerica) och ingefära som bidrar till normal matsmältning.
Rabarberrot (Rheum officinale) bidrar till normal tarmfunktion.
Används vid tillfälligt trög mage. Endast för tillfälligt bruk. Jag tar alltid med en burk på mina resor då magen ibland kommer i olag.

HelaminTRACE
Ingredienser: Magnesiumcitrat, kalciumcitrat, järncitrat, OmniminTM (mikrokristallin cellulosa, spårämnen), zinkcitrat, selenmetionin, kiseldioxid från bambuextrakt (Bambusa arundinacea), mangancitrat, zinkpikolinat, krompikolinat.
Vegetabilisk kapsel tillverkad av cellulosa. HelaminTRACE är ett multimineral som även innehåller ett 70-spårämnen, från det mineralrika vattnet i Utah Salt Lake. Vattnet soltorkas i två år för att uppnå den rätta mineralkoncentrationen. Omnimin innehåller ett 70-tal naturliga spårämnen i jornform. Barnen tar en varannan dag.

HelavitIDEAL
Multivitamin med jod. HelavitIDEAL innehåller ett brett spektrum av vitaminer samt naturligt jod. HelavitIDEAL innehåller inga konventionella tillsatser såsom färgämnen, flytmedel eller fyllnadsmedel; Istället för flytmedel används C-vitamin. Som ersättning för traditionella fyllnadsmedel används bioflavonoider från citrusfrukter och Bromelain från ananas. Om innehållet i HelavitIDEAL; B-vitaminerna är framställda utan jäst, bioflavonoiderna kommer från citron, Bromelain utvinns från ananas och innehåller proteinspjälkande enzymer (proteaser), Vitamin D2 är den vegetabiliska formen av D-vitamin och kan användas även av veganer. Jodet kommer från havsalgen Fucus vesiculosus och A-vitaminet kommer huvudsakligen från betakaroten, som vid behov omvandlas till A-vitamin i kroppen. En mindre del färdigt A-vitamin ingår också (6 % av dagligt referensintag, DRI). En stor del av C-vitaminet i HelavitIDEAL utgörs av pH-neutraliserat askorbat som är skonsamt för känsliga magar.
C-vitamin bidrar till immunsystemets normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin D bidrar till att bibehålla normal benstomme och normal muskelfunktion, samt bidrar till immunsystemets normala funktion och E-vitamin, en antioxidant som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Tiamin bidrar till en normal energiomsättning och till nervsystemets normala funktion.
Finns i fullkornsprodukter, jäst m.m. men kan förstöras vid bakning med bakpulver, samt lakas ur vid kokning. B-vitaminet riboflavin, kan i höga doser göra urinen gulfärgad, vilket är helt ofarligt.
Riboflavin bidrar till att minska trötthet och utmattning, samt bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Riboflavin finns naturligt i en mängd olika livsmedel bl.a. kött, ägg, fisk och baljväxter. Vitaminet finns också i mjölk och grahamsmjöl men förstörs snabbt av ljus samt vid bakning med bakpulver och niacin bidrar till att minska trötthet och utmattning samt till att bibehålla normal hud och slemhinnor. Niacin finns i proteinrika livsmedel och syntetiseras också från tryptofan, en essentiell aminosyra som finns i de flesta former av protein, pantotensyra bidrar till normal mental prestationsförmåga. Kostkällor är bl.a. broccoli, avokado, kött och fullkorn. Vitamin B6 bidrar bl.a. till att reglera hormonaktiviteten.

Kalcium
Ett kalciumtillskott som är skonsamt för magen. Kalcium behövs för att bibehålla normal en benstomme och normala tänder. Kalcium bidrar också till normal överföring av nervsignaler, normal muskelfunktion, normal energiomsättning och matsmältningsenzymernas normala funktion. Jg ger också en till mina barn varje morgon då de inte heller äter mjölkprodukter och ag är rädd att de fr i sig för lite kalcium.

Lindroos produkter

Chlorella
Ett lätt sätt att få i sig klorofyll är att äta Chlorella-alger som är naturens rikaste klorofyllkälla. En tesked Chlorellapulver ger även ett betydande tillskott av mineraler, vitaminersamt alla essentiella aminosyror. Vissa undersökningar visar studier på att klorofyll underlättar bildandet av röda blodkroppar, neutraliserar gifter, motverkar cancer och stärker immunförsvaret. Proteinhalten i denna växt är mycket hög, ca 60 %. Det är ett utmärkt proteinpulver för dig som behöver få i dig mycket protein vid t.ex. hård träning och algen är även rik på betakaroten, folsyra, D-vitamin, järn och zink. En av de egenskaper som gör Chlorella så unik är upptäckandet av en fysiologisk aktiverande substans som accelererar tillväxt och utveckling av nya celler i Chlorellan, s.k Chlorella Growth Factor.
Den japanska forskaren Dr Fujimaki gjorde denna komplexa upptäckt som förkortas CGF. Lindroos Chlorella (Vulgaris) odlas på helt ekologiska odlingar i Kina. Både tabletter och pulver innehåller inga andra tillsatser. Varför Chlorella EKO? Bra kosttillskott vid hård träning, innehåller hög halt av fullvärdigt protein, tillgodoser din kropp med massor av viktiga näringsämnen, har en förmåga att rensa kroppen från gifter och kemikalier samt högt innehåll av klorofyll vilket har antioxidanta, antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper

Spirulina
Är mycket näringsrikt. Spirulina är ett utmärkt kosttillskott med högt näringsvärde och låg kalorihalt. Innehåller ca 65 % högvärdigt protein med 18 aminosyror varav 9 essentiella, lätt upptagbara för kroppen.
Innehåller de flesta vitaminer, mineraler m.m. framförallt hög halt av vitamin A (betakaroten), B1, B2, B12, Järn, och GLA. En ren naturprodukt med otroligt mycket viktiga näringsämnen. Spirulina mikroalg användes redan av de gamla Aztekindianerna i Mexico, en av de platser som Spirulina vuxit vilt på. När spanjorerna erövrade Mexico möttes de bl.a. av Spirulina som den lokala befolkningen använde som föda. Det beskrivs i historieböcker hur de använde finmaskiga nät för att samla in spirulina på sjöar. Spirulina är en flercellig, ljuskrävande mikroalg. Cellerna är ordnade i ogrenade spiralvridna trådar. Uppförstorad ser den ut som en spiral, därav namnet. Spirulina är en snabbt växande organism. Dess livscykel är 3-5 dagar beroende av säsong och väderförhållanden. Den förekommer som s.k. monokultur, det vill säga utan inblandning av andra blågröna alger. Jag tar en stor msk varje morgon i min smoothie och smyger ner minst 1/2 msk till barnen också 🙂

Björkaska
Björkaska är en starkt basisk naturprodukt som används som kosttillskott, bland annat för att rena kroppen och balanserna upp kroppens PH-värde. Det kan leda till att man snabbare blir av med syror och gifter, vilket gynnar hela kroppen då det kan göra det lättare för cellerna att ta till sig den näring de behöver.Det är en bra källa till kalium och har god effekt mot vattenansamlingar i kroppen. Eftersom Björkaskan är basisk kan det vara en hjälp mot organ som blivit översyrade.

Denna aska är utan Citronsyra. Varför kanske du undrar? Citronsyra framställs bland annat från frukter som är naturligt rika på citronsyra – tillexempel citron eller ananasjuice. Den kan också framställas genom jäsning av kolhydrater med hjälp av mögelsvamp och bakterier.

Askan måste framställas av Björk och veden vid tillverkningen måste vara helt torr. Bäst är den om den får stå och torka i 1 – 2 år.
Björkskogar gödslas i allmänhet inte så gifterna i Björk är mindre och kvaliteten bättre än hos andra träslag. Ren Björkaska ur vilken kolbitarna har sållats bort, blandas i proportionen 1 del aska och 5 delar kallt vatten. Denna jag har är redan utspädd.

Diskussionen om bruket av Björkaska vid bekämpande av cancer fick ny fart då Pertti Arkkos doktorsavhandling publicerades Uleåborgs univeristet i Finland. Avhandlingens rubrik lyder ”Folkmedicinska metoder mot cancer i norra Finland”, och i den konstateras att cancerpatienter rätt ofta tyr sig till Björkaskan. Vetenskapligt belägg för att Björkaskan skulle ha botande verkan finns inte, och inte heller har försök på djur givit några bevis i den riktningen.

Kelp-Alg
Kelp är en brunalg som heter knöltång som innehåller mycket jod och andra vitaminer och mineraler. Jod bidrar till normal sköldkörtelfunktion och normal ämnesomsättning Som jag nämnt tidigare.Kelp är en rik källa på jod. Jod bidrar till normal produktion av sköldkörtelhormoner och normal sköldkörtelfunktion samt bidrar till en normal ämnesomsättning. Sköldkörteln sitter på halsens framsida nedanför stryphuvudet och tillverkar livsnödvändiga hormoner som tyroxin och trijodotyronin. De hormonen stimulerar kroppens tillväxt och brist på dessa kan i tidig ålder hämma den mentala och fysiska tillväxten. Kelp är en naturlig källa till jod; jod bidrar till normal skölkörtelfunktion. Sköldkörteln behövs för en normal ämnesomsättning

Hope you´ve enjoyed the Reading! Bliss!