Fick en förfrågan om jag kunde tipsa om nya användningsområden för bröden. Har varit tvungen att begränsa mig lite då jag kan komma på hundratals olika sätt. Bröd är en så tacksam produkt att arbeta med. Fokus ligger på att det ska vara enkelt och två av recepten är rätter jag älskade som barn, men som jag aldrig tillagat tidigare! När jag använder bröd till annat än att äta de som mackor, snittar etc brukar jag använda kanterna på bröden eller om de stått framme flera dagar och blivit lite torra och tråkiga. Vi slänger mer och mer än någonsin; med lite kreativitet kan så kan du göra massor av roliga saker. Nedan kommer bara några förslag och du kan använda det bröd du tycker om. Enjoy 

Brödkrutonger

1 limpa Schär Flerkorn
6 msk kallpressad olivolja
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk torkad basilika
en nypa finmalen svartpeppar
en nypa mineralsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop ovanstående ingredienser och bre över bröden. Ställ in i ugnen på galler i 20 min. Lägg dem på galler så de svalnar helt och skär dom därefter till krutonger. Jag serverade mina krutonger till min oerhört snabba och uppskattade rawfoodsoppa! Recept på den nedan. Du kan även (för att spara energi) göra skorporna och ströbrödet samtidigt (se recept längre ner).

Basilikasoppa

2 sköljda och grovt skivade zucchini
2 grovt hackade, röda paprikor
1 kruka basilika
1 dl hampafrön
3 hackade vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
1 tsk mineralsalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
4 msk pressad citron
2 skalade och urkärnade avokado

Mixa alla ingredienser (förutom avokadon) i en blender tills soppan är helt slät. Tillsätt slutligen avokadon och kör några varv. Servera i soppskålar och toppa med brödkrutonger. Mums!

Skorpor

1 limpa Sandwich Mehrkorn Chia
Lägg skivorna direkt på ugnsgallret och rosta i ca 25 minuter på 175 grader (låt svalna på galler). Jag brukar servera min med världens (japp du hörde rätt) godaste lökmarmelad! Recept nedan.

Lökmarmelad

1 burk

4 skalade och grovt hackade rödlökar
1 sköljt, urkärnat och grovhackat äpple
4 färska fikon eller 6 blötlagda
2 msk chiamjöl
2 msk pressad citron

Kör allt i en blender tills du får en slät marmelad. Servera till skorporna och ställ in i kyl.

Ströbröd

Lägg skivorna direkt på ugnsgallret och rosta i ca 25 minuter på 175 grader (låt svalna på galler). Mortla därefter brödet till du får ett fantastiskt ströbröd.

Brödpudding med tranbär

Det här är ett recept min mor brukade göra när jag var liten. Ofta kunde vi äta den till frukost (den är sååå god)! Jag har ändrat om lite i ingredienserna så det blir nyttigare exempelvis tranbär istället för russin och björksocker istället för vanligt och så vidare). Brödpuddingen är såklart vegansk också .

8 skivor Flerkorn som skärs diagonalt (då har du 16 bitar)
4 msk kokossmör
200 g tranbär
6 dl vegansk dryck (exempelvis mandel)
4 msk chiamjöl
120 g björksocker
Zest av 1 citron
1 tsk vaniljpulver
½ tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Bre kokossmör på skivorna. Fördela de i en form med de spetsiga kanterna uppåt. Fördela tranbären mellan bröden. Blanda drycken med chiamjöl, björksocker och citronzesten. Strö över vaniljpulver och kanel. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Popara

Ok, här kommer ett recept som var en av mina favoriter som barn! Det är en nationalrätt i forna Jugoslavien. Rätten gjordes för att ta tillvara på gammalt bröd och samtidigt bli så mätt som möjligt (då det på den tiden inte hade mycket pengar). Jag vet, det är en fettbomb men så himla gott!! Jag fick en sådan lust att omvandla receptet till veganskt och samtidigt låta mina barn få pröva en rätt deras mormor alltid gjorde till mig som barn. De blev stormförtjusta! Dock är det ingen rätt jag rekommenderar att du äter dagligen men kanske istället för den där pizzan du äter till fredagsmys eller om du äter något annat lika nyttigt . Okidoki, här kommer det modifierade receptet (smakar inte helt som det ursprungliga men 95% i varje fall.

3 personer

8 skivor Sandwich Mehrkorn Chia, lätt rostade i brödrost eller i ugn (du kan även använda brödet till att göra soppor och grytor tjockare) tärnade i ca krutongsstorleksbitar
6 msk kokossmör
lite vatten Ca 3 dl; du måste pröva dig fram lite själv här då mängden skiljer sig från gång till gång beroende på hur mycket brödet suger åt sig
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
1 dl vegansk mjukost
400 g vegansk fetaost (smulad i små bitar)
lite mjölk (samma här, ca 1 dl men testa dig fram)

Topping (finns ej i ursprungsreceptet men passade så bra till!!!)

200 g soltorkade tomater
1 kruka basilika

Ta en stor kastrull och lägg i kokossmör, vatten och peppar. Låt koka upp tills det bubblar rejält. Minska sedan värmen, tillsätt lite mjölk och brödet, blanda det försiktigt med en trägaffel. Var noga med att brödet inte kokar för länge och inte blir till en massa. Blanda mjukost med fetaost och rör i brödblandningen. Servera ljummet gärna med soltorkade tomater och basilika. Så, så gott; lycklig just nu!