Jag har en förkärlek för ett café som befinner sig mitt bland allt annat jag älskar; kan ni gissa vart det är? Japp, Stadsbiblioteket i Göteborg! Jag arbetade på skönlitteratur-, konst samt musikavdelningen när biblioteket öppnade efter ombyggnad. Då startade även Andreas caféet Roots och efter ett tag Soups som jag skriver om i ett annat inlägg snart. Det var tufft som sjutton från början att hitta just ”deras” nisch och jag fick vara med på ett hörn (ja, jag brinner för mat och är lycklig när jag kan hjälpa till). Jag hjälpte Andreas (ägaren) med hur de skulle hantera mat till personer med intoleranser och allergier då han ville kunna bemöta alla deras gäster. Jag vill tala om att jag var en stammis på fiket varje dag när jag arbetade där J.

Nåväl häromdagen var jag där (har inte varit där på ca 1 år) och jag blev så positivt överraskad! Nästan alla deras kakor är ”naturligt glutenfria” och sockerfria samt mycket rawfood (me like J ). Chokladbollen var en av de godaste jag smakat hitintills! De har en Kardemumma Mazarin (dock inte vegansk eller sockerfri) som barnen åt och det var den godaste kakan de någonsin ätit! Inte konstigt att kökschefen Emelie berättar att folk vallfärdar till caféet bara för kakan J !

De har tre olika sorters sallader som alla är glutenfria och en vegansk som är gudomlig! De har även en vegansk Pokeboll som var supersmarrig!

De har smörgåsar på naturligt glutenfritt, hälsosamt bröd. Och när jag frågade om deras surdegsmackor talade de om att de endast fanns färdiga mackor med ”vanligt bröd” men att de kunde ordna glutenfria på nolltid! Sagt och gjort! Även deras wraps som bara fanns med gluten i ordnade de supersnabbt på glutenfritt bröd. En av mackorna var det falafel på som inte var glutenfri men de improviserade och bytte ut falafeln mot baljväxter och groddar på nolltid! Det var inga problem att ordna andra alternativ och jag kände mig inte för en sekund som att jag var omständlig på något sätt! De försöker även ha alla råvaror ekologiska så långt det bara går; vad sägs om det?

De har även supergoda chiapuddingar och yohurtar med granola som är veganska och naturligt glutenfria; de är väldigt tacksamma att ta med när du är på språng. Love their food!

Jag hade turen att träffa Andreas då han var förbi och skulle hämta råvaror till Beets (kommer en recension senare om deras salladsbar). Det var kul att ses då vi inte träffats på så länge! Andreas var sig lik som vanligt; human, sliter och arbetar för att öka medvetenheten om ren mat. Andreas är så inne i att laga god mat att han inte förstår eller ser vilken skillnad han gör för både miljö och människor! Jag talade om för honom att han har tagit fram ett koncept som är unikt och att det är många som är tacksamma för det arbete han gör. Han såg helt chockad ut och sa: ”men jag kan inte ta åt mig den äran; jag vill bara laga god mat åt alla”. Typiskt Andreas att inte ens veta hur mycket han gör för så många människor. Jag tackade honom då och jag gör det även nu – du är grym!

 

Här kommer lite bilder från Roots utbud och snart kommer en recension om Soups och Beets. Enjoy!