Påsk, äntligen! När jag funderade på vad jag ville tipsa om denna månaden var det inte så svårt, påskmat såklart! Dock tar det tid att komma underfund med vad jag vill tipsa om! Jag kan ju inte skriva en hel bok 🙂 (även om jag skulle vilja det). Så här kommer lite tips och urval av vad vi brukar äta till påsk. Glömde jag säga att det självklart är gluten-, vete- & mjölkfritt? Samt veganskt? Enjoy!

Vegansk skagenröra

8 skivor Schär sandwich Dunkel skurna rektangulärt (gärna rostade)
460 g kokta kikärtor (grovt mixade)
3 stora, finhackade rödlökar
4 dl vegetabilisk yoghurt
ca 2 dl majonnäs (smaka av)
1 kruka finhackad dill
4 msk pressad citron
1 msk yaconsirap (eller annan sirap om du föredrar det)
1/2 tsk svartpeppar
½ tsk mineralsalt
löjrom efter smak
grovhackad persilja

Rör om alla ingredienser (förutom löjromen och persiljan) och ställ in röran en stund i kylen. Ta fram önskvärda skivor bröd, lägg på rejält med skagenröra, en klick tångkaviar och persilja. Lägg på den andra brödbiten.

Vegansk majonnäs (eller köp färdig)

9 msk kikärtsspad
1 ½ tsk vinäger
3 tsk hemmagjord senap (eller dijonsenap)
1 ½ tsk mineralsalt
1 ½ tsk svartpeppar
6 dl kallpressad olivolja

Mixa kikärtsspadet med senap, vinäger och kryddor. Tillsätt oljan i en tunn stråle (fortsätt mixa), försiktigt, ända tills den är slut. Mixa tills du har en slät och fluffig majonnäs. Jag älskar vitlök så jag brukar piffa till min majonnäs med ca 3 pressade vitlöksklyftor…mums!

Svamppastej

1 paket Schärs Gluten Free Snackers
100 gram mandlar, macadamiannötter eller cashewnötter (blötlagda över natten, macadamiannötter behöver inte blötläggas)
400 gram, hackade bruna skogschampinjoner
1 stor, finhackad gul lök
2 msk kokosolja
½ tsk kelppulver
2 msk kokosaminos (eller tamari)
½ tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
filtrerat vatten
1 kruka grovhackad persilja

Stek svampen i en torr stekpanna i ca 5 minuter (för att bli av med vattnet från svampen). Tillsätt 1 msk kokosolja och löken i stekpanna. Stek på svag värme tills allt är mjukt. Krydda med kelp, kokosaminos, salt och svartpeppar. Smaka av. Lägg i 1 msk kokosolja och resterande ingredienser i en blender eller i mixern. Häll i vatten om du behöver det för att få en jämn massa. Bre pastejen på snackersen och toppa med persilja.

Vegansk sill

Denna sill är så god! Variera den gärna med din favoritsås och servera på vårt bröd eller med våra snackers.

2 stora, skalade aubergine och skivad på längden (ca ½ cm tjocka skivor)
1 ½
msk mineralsalt
2 dl olivolja
1 dl pressad citron

Salta och låt skivorna ligga ca 1 timme i marinaden. Lägg skivorna på en torkplåt och torka dem i ca 4 timmar på 42 grader (eller i ugnen på 200 grader i 30 min). När skivorna har blivit mjuka är de klara. Skär skivorna till små sillbitar, ca 4 cm långa, och lägg i glasburkar med olika såser.

Skärgårdssås
1/2 finhackad rödlök
½ dl hemmagjord eller köpt vegansk majonnäs
1 ½ dl vegetabilisk yoghurt
1 msk pressad citronsaft
2 msk tångkaviar
½ kruka finhackad dill
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Rör ihop allting till en sås, smaka av och blanda ner i en burk med auberginesill.

Chilisås
1 dl vegetabilisk yoghurt
1 dl vegansk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 finhackad chili
½ msk pressad citron
1 tsk svartpeppar
1 tsk mineralsalt

Låt såsen stå och dra i kylskåp ca 1 timma; blanda den sedan med din auberginesill och servera!