Nyår är något jag älskar att fira. Jag har med mig traditionen redan som barn. Det var massor av lyxig mat som lagades och vi firade i stora sällskap. Nu med åren reser jag bort varje jul och nyår för att vara med familjen så de stora sällskapen samlas inte längre runt nyår men jag tycker att det är lika viktigt att slå till med en riktig festmåltid som inte alltid måste vara så avancerad. Här kommer en trerätters middag som inte är svår, inte dyr och inte tar lång tid att laga. Enjoy och happy new year!

Dricka
1 ½ dl koncentrerad svartvinbärssaft (läs längre ner hur jag gör min)
3 pressade citroner
1 lite kolsyrat vatten

Garnering
1 skivad citron
basilika

Blanda allt i en flaska och servera med en citronskiva och basilika.

Tilltugg – Snackers med limeaioli
Schärs Snackers
2 ½ dl macadamianötter
2 skurna vitlöksklyftor
2 msk äppelcidervinäger
1 dl limejuice1 dl kallpressad olivolja
en nypa mineralsalt

Mixa allt (förutom Snackers) i en blender tills du får en helt slät kräm. Ställ in i kylen medan du gör den andra maten.

Förrätten – Avokadotimbal på Schärs Sandwich Mehrkorn Frömix
Valfri mängd bröd (beroende på hur stora eller små du vill ha dina timbaler, jag brukar rosta dom lite lätt)
2 hackade avokado
1 hackad tomat
1 finhackad silverlök
saften av 1 lime
3 msk vegetabilisk yoghurt
2 msk finhackad dill
en nypa svartpeppar
en nypa mineralsalt

Garnering
tångkaviar
ett par dillkvistar

Blanda ihop alla ingredienser (förutom brödet och garneringen) och ställ in i kylen tills du gör den andra maten.

Falsk vegansk renskav i Schärs ”Wrap”
4 wrap
250 g finstrimlad ostronskivling
2 dl kokosgrädde
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft (jag mixar alltid upptinade vinbär i min blender och använder bären direkt)
10 torkade enbär
2 msk tamari
1 msk miso
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar

Fyllning
Salladsblad
4 röda, strimlade paprikor

Koka alla ingredienser (förutom brödet och fyllningen) på svag värme tills du har en tjock kräm. Vänta med att fylla bröden tills du är klar med allt annat.

Efterrätt
3 paket Schärs kringlor (Salinis)
pudrat björksocker
Vit choklad (eller köp vit choklad)
1 dl smält kakaosmör
½ dl pulveriserat björksocker
1/8 tsk mineralsalt
4 dl macadamianötter (använd inte pinjenötter, de är för oljiga)
2 vaniljstänger

Mixa alla ingredienser i en blender tills allt är helt slätt. Pröva blandningen och se om du behöver smakbalansera den.

Mörk choklad (eller köp färdig)
7 msk smält kakaosmör
12 msk kakaopulver
4 msk kokossocker eller björksocker
1 tsk vaniljpulver
1/8 tsk mineralsalt

För att starta: riv kakaosmöret för att få ca 1 dl som du lägger ovanpå en torkugn som är igång. (Eller över ett vattenbad – varning! Se till att du inte får in en enda vattendroppe eller ånga då förstörs kakaosmöret direkt!) Lägg alla uppmätta ingredienser i en skål och blanda tills du har en slät kräm. Justera smaken på din choklad, om du vill ha den sötare, saltare eller mera smak.

Doppa en påse kringlor i vit smält choklad, lägg på galler och pudra dom med pulveriserat björksocker.

Doppa en påse kringlor i den mörka chokladen och lägg dem på galler för att stelna.

När de har stelnat så blanda dem på ett fat med en påse naturella kringlor.

Ta ut limeaiolin, servera den ihop med Snackers och dricka. Ta även ut guacamolen och servera dem på brödet samt dekorera med en dillkvist och lite tångkaviar. Ta fram tortillasbröden, fyll dem lite med sallad, strimlad paprika och den falska renskavsgrytan. Vik ihop brödet litegrann. Njut av maten och servera kringlorna som efterrätt.