http://www.stund.se/upptack-gladjen-i-nyttig-mat/

Varje gång man äter gör man ett val. För att kunna göra bra val behövs kunskap om hur maten påverkar kroppen och hälsan i stort. Ett bättre mående ger nästan alla mer glädje i livet.

Publicerad 28 oktober 2017 . Av Rebecca Haridi
matgladje Foto: Privat

Maten kan beskrivas som delsumman där det egentligen är helheten som räknas. Mekto Ganic är som holistisk hälsoinspiratör väl förtrogen med att de olika pusselbitarna som behövs för ett hälsosammare liv.

– Träning är viktigt, att hålla igång hjärtat med konditionsträning, styrketräning och även yoga och meditation. Men ett holistiskt perspektiv handlar även om hur vi beter oss mot varandra och talar med varandra. Vi bibehåller en bra balans i våra liv när alla delarna är med, säger Mekto Ganic.

Hur får man glädje av det man äter?
– Det är viktigt att förstå hur det du äter påverkar din hälsa och din kropp. Varje gång du äter gör du ett val, du bestämmer själv vad du ska äta och du kan påverka det du ska äta själv. Min erfarenhet från de kurser jag håller är att den största glädjen hos nästan alla har varit deras mående. Många känner sig piggare, gladare och mer tillfreds med livet, egentligen precis som jag, säger hon.

Mekto Ganics intresse för hälsosam mat började i barndomen. Med en far som var kock och mor som hade en stor kärlek för matlagning.
– Jag har arbetat med produktutveckling inom detaljhandeln i över 20 år. Men intresset föddes på riktigt när min son fick celiaki när han fyllde 3 år. Idag är han 13 år.

Vad inspireras du av när du utvecklar nya recept?

– Alla människor jag träffar, olika länder jag besöker och kulturer. Att resa är ett stort intresse jag har och mestadels är det där jag blir inspirerad av maten och människorna som lagar den, säger hon.

Vad har du för råd om man vill börja äta hälsosammare?

–Ät mer av det som är grönt, som spenat och grönkål. Välj gärna färgglada grönsaker och frukter, då du får i dig det du behöver i näringsväg. Men, framförallt, våga smaka på det som är nyttigt och gott!

För mer info: Mekto Ganic

Läs mer: Boosta med näringsrik Raw Food och Raw food – vad är det?