Dessa semlor måste vara de godaste semlorna jag någonsin smakat! Jag vet, lite skryt och sanning. Fördegen ger dom en alldeles speciell mustig smak ihop med den lätta kikärtsspaden. Helt perfekta! Testa dom en gång så ser du vad jag talar om, enjoy <3

14 semlor

Fördeg
5 g jäst
1 ¼ kallt vatten
1 ½ dl bovetemjöl

50 g jäst
4 dl rumstempererad vegetabilisk dryck
6 msk vispat kikärtsspad
150 g rumsvarm kokosolja
2 dl björksocker
5 ½ dl durramjöl
1 msk chiamjöl
½ dl psyllium
1 msk kardemumma
2 tsk vaniljpulver
1 msk kardemumma
1 tsk mineralsalt

Fyllning
mandelmassa
kokosgrädde (eller min hemliga gräddtopping)

Topping
kokosolja
pulveriserat björksocker

Rör ihop jäst, vatten och mjöl till fördegen. Plasta (eller använd Bee´s wrap som jag använder idag istället) och ställ in i kyl över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna då på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den rest på sig en del och börjat bubbla.

Gör under tiden mandelmassan och kokosgrädden. Mixa 2 dl blötlagda och torkade mandlar till ett mjöl i matberedaren. Häll i ½ dl yaconsirap. Mixa till du har en jämn massa. Ställ in i kylen. Vispa kall kokosgrädde tills du har en gräddkonsistens (jag brukar smaksätta min med lite vaniljpulver). Ställ även i grädden i kylen.

Rör ut jästen i mjölken och tillsätt kikärtsfluffen och kokosoljan. Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Plasta (Bee´s wrapa) i 2 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma degen till 14 semmelbullar.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 45 min till. Pensla semlorna med kokosolja. Grädda mitt i ugnen i ca 11 – 13 minuter eller till semlorna fått en fin färg.

Låt semlorna svalna helt och skär sedan av toppen. Gröp ur dem lite i mitten och blanda fyllningen med mandelmassa och lite vegetabilisk mjölk. Fyll hålet med massan och spritsa vispad kokosgrädde över och runt. Lägg på locket och strö över det pulveriserade björksockret vid servering.