Detta är ett gammal recept från min moster ifrån Kraljevo i Serbien. De spelar ingen roll hur många Krofne min moster gjorde – de blev alltid slukade! Moster Reka pudrade lite florsocker över bakverken och serverade dom med mjölk. De brukar friteras/stekas i olja och jag varierar dem. För det mesta gräddar jag dem i ugnen och friterar dem även ibland i kokosolja. På bilden har jag både ugnsgräddade och friterade. De är mjuka och riktigt smälter i munnen. Jag har omvandlat receptet och använder det även till munkar. Vi äter Krofne till frukost på helger med lite hemmagjord marmelad och nötsmör. Degen är fantastisk att jobba med och munkarna smakar ljuvligt!

ca 20 Krofne

1 pkt torrjäst
2 msk bovetemjöl
5 msk rumsvarmt vatten

1 msk chiamjöl ihopvispat med 3 msk vatten
3 msk kikärtsspad (uppvispat)
½ dl kallpressad olivolja
5 dl durramjöl
½ dl psyllium
½ tsk mineralsalt
½ tsk björksocker

Topping
pulveriserat björksocker
smält choklad
marmelad
nötsmör

Blanda jäst, mjöl och vatten i en bunke, täck med plastfolie (eller Bee´s wrap) och låt stå i 15 minuter. Rör därefter ner chiablandningen, kikärtsfluffet, olivolja och rör ihop allt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner allt i den första blandningen. Platsa (wrappa) och låt vila på varm plats i minst 2 timmar. Det går alldeles utmärkt att kalljäsa degen eller lämna den så länge du behöver i rumstemperatur.

Ta upp degen och knåda den inte utan kavla ut den ca 1 cm tjockt. Stansa ut valfria former. Plasta (wrappa) och låt jäsa i drygt 1 timme. Även här är tiden bara en riktlinje, de klarar sig mycket längre än så.

Grädda på 225 grader i ca 10 minuter (på mittersta falsen). Vid fritering/stekning: fritera munkarna i stekpanna i 1 dl kokosolja tills de får en vacker gyllenbrun färgoch låt bakverken rinna av på hushållspapper. Garnera med valfri topping eller ät som lyxig helgbrunch. Enjoy <3