Pita

Pita har sitt ursprung från forna Jugoslavien och står alltid vid middagsbordet tillsammans med en rad andra läckerheter som bjuds. Pitan är gamla Jugoslaviens motsvarighet till den svenska smörgåsen. Eftersom Pitan är lika god att äta rumstemperarad, är den fin att ta med som den är i sin form och äta med en sallad ute i det gröna. Bakverket görs med flertalet olika fyllningar och toppingar och med eller utan vitlök (med röstar jag alltid för! ). Den sistnämnda är också en av mina mors favoriter. Om Pitan verkar omständlig att göra tar du miste! Den är värd varenda minut du lägger ner på att baka den och är lika enkel eller svår att göra som kanelbullar! Längderna görs precis efter samma princip.

1 form – 6 portioner

2 msk kokosolja
3 dl kallt vatten
1 msk chiamjöl ihopblandat med 3 msk vatten
1 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
3 dl bovetemjöl
½ dl psyllium
2 tsk mineralsalt

lite kallpressad olivolja

Fyllning
1 stekt, hackad gul lök
250 g färsk pulserad grönkål eller spenat i matberedare (tryck därefter ut allt vatten med en nötmjölkspåse)
1 msk chiamjöl blandat med 3 msk vatten
3 msk vispat kikärtsspad
2 tsk mineralsalt
1 tsk bakpulver
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk nymalen svartpeppar
1 sats ricottaost

Ricottaost
2 172 dl macadamiannötter (går bra med solrosfrön)
1 dl kokosvatten
172 dl B-jäst
1 tsk citronsaft
1 tsk vitlökspulver/flingor
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar

Topping
yoghurt

Börja med osten. Mixa allt i en blender och ställ åt sidan.

Smörj en rund form med kokosolja (ca 25 cm i diameter). Blanda alla ingredienser till degen med elvispens degkrokar. Plasta (wrappa) och låt degen vila 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra lika stora delar och forma till små, släta bullar. Kavla ut en så tunn rektangulär deg du bara kan på ett mjölat bakbord. Ringla lite olivolja över degen. Klicka på grönkål eller spenat och avsluta med ricotta. Rulla ihop på långsidan till en avlång längd. Flytta försiktigt över längden till den smorda formen. Gör samma sak med de andra tre bullarna tills du har en fylld form.

Ställ in Pitan i nedre delen av ugnen ca 30 min. Ta ut Pitan, bre hemmagjord yoghurt över hela och ställ tillbaka i ugnen i 5 minuter. Ta ut Pitan, lägg en plåt över och låt svalna en stund i sin form (om du inte hinner äta upp den först  ). Servera!