Här har jag använt Itigo ekos olivolja, närmare bestämt Fattoria Ramerino Dulcis och Spicemasters goda kryddor (oregano, basislika, lökflingor, timjan, vilöksflingor) som framhäver den italienska smaken jag var ute efter.

3 brickor

2 dl linfrön, gyllene
2 dl linfrön, bruna
2 dl pumpafrön
2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön, svarta, naturella eller vita
1 ½ tsk mineralsalt
5 dl filtrerat vatten
1 dl olivolja
8 dl pureade grönsaker – valfria (jag använde rödbetor och sörtpotatis)
½ dl örter och kryddor (exempelvis vitlök, ingefära, lökpulver, italienska örter, mexikanska örter)

Placera fröerna i en stor skål.

Addera 5 dl vatten och olivolja till fröna och blanda väl.

Blanda i saltet med de pureade grönsakerna med fröerna med dina händer eller med en träspatel.

Låt smeten vila i 4 timmar.

Bre ca 1/3 av smeten på ett teflexpapper och skär i ca 5 gånger 5 cm knäcken.

Torka på 41 grader i ca 6 timmar eller tills de är enkla att ta bort från teflexpappret.

Vänd över dom på en ny bricka utan teflexpapper och låt dom torka i ca 24 timmar till eller tills de är krispiga.

Låt de svalna. Förvara dom i en glasburk på ett kallt ställe.

Den allra bästa förvaringen är i frysen där du kan förvara dom i upp till 6 månader.

Dessa tunna, krispiga knäcken är fantastiska aptitretare serverade med exempelvis hummus eller örtost.