Med detta blogginlägg vill jag lyfta två helt underbara samarbetspartners som jag ska jobba med i år. Jag har så många underbara företag runt om mig och är så tacksam för att få arbeta med så fantastiska människor. De nya företagen är Råvarubutiken och This is Nuts. Och bara för att jag kan bjuder jag samtidigt på ett recept med råvaror från bägge företag. Receptet kommer från min första bakbok ”Bröd & kakor – baka utan gluten”.

Lingonscones

Detta är absolut ett av mina favoritbröd till frukost. Av smeten kan du få två stora runda kakor, sex mindre kakor eller en form ca 15 cm i diameter. Uteslut bakpulvret och torka brödet i en torkugn i ca 8 timmar på 41 grader om du vill ha det raw.

Mandeln är energirik samt innehåller enkelomättat fett. Rik på protein och bland annat E-vitamin, kalcium, magnesium som förebygger hjärtsjukdomar och sänker kolesterolhalten. Lingon ger oss kalium, kalcium, magnesium och A- och C- vitaminer.  

4 ½ dl mandelmjöl (This is Nuts)
1 tsk mineralsalt
2 tsk bakpulver
2 msk psyllium
60 g rumsvarm kokosolja (Råvarubutiken)
2 ½ dl kokosmjölk
1 dl färska eller frysta lingon

Topping

ca ¼ dl kallpressad olivolja (Itigo)
¼ dl oskalade sesamfrön
¼ dl pumpafrön (Råvarubutiken)

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Rör i kokosoljan. Kör tills alla ingredienserna blandats väl. Rör till sist ner kokosmjölken. Låt smeten vila i 10 minuter.
Rör försiktigt i de färska eller frysta lingonen så de fördelas jämnt i smeten. Klicka ut till valfri mängd och forma försiktigt bröden med oljad hand.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8 – 12 minuter för mindre bröd och ca 15 minuter om du har brödet i en form – eller tills bröden precis har tagit färg. 

”Jag samarbetar såklart bara med de bästa företagen??. 

Enjoy och trevlig fredagskväll! <3

fotograf Jonas Berg