Här kommer ett av recepten jag har med i Glutenfri Matglädjes sommarnummer.

Minipajer

Dessa små pajer är riktigt goda att ha i frysen och ta fram när du får oväntat besök. Jag utvecklade receptet när Edvin skulle ha kalas och det var både nötallergiker och vi som inte äter socker. Jag lovar – inte ett barn märkte att pajerna var sockerfria.

6 små pajformar klädda med plast eller 1 stor pajform klädd med plast

Botten
8 dl kokosflingor
1 ¼ dl dadlar (blötlagda i 1 timme)
saft och zest av 1 lime

Fyllning
2 dl mango i bitar (färsk eller halvtinade)
2 dl torkade jordgubbar (blötlagda i 1 timme)
2 msk saft från lime eller citron
2 msk chiafrön

Topping
valfria färska bär eller valfri färsk frukt

Till servering
cashewgrädde (eller den grädden du föredrar)

Mixa kokosflingorna. Mixa dadlar för sig tills de blir som puré. Blanda kokosflingor, dadlar, saft och zest från lime och fördela smeten i pajformar. Ställ in i frysen en stund.

Mixa alla ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen i pajformarna och ställ tillbaka pajerna i frysen 1 timme. Förvara dem sedan i kyl. De kan stå i ca fyra dagar. Du kan även frysa dem. Ta ut pajerna 5 minuter före servering. Toppa dem med valfri frukt eller bär servera med och en klick grädde.

Mini Pies

These small pies are really good to have in the freezer and take out when you have unexpected guests. I developed the recipe when Edvin was having a party and we had to make it without nuts and sugar. I promise – not a child noticed that the pies were sugar-free.

6 small pie dishes covered with plastic or 1 large pie dish lined with plastic

Bottom
4 cups of coconut flakes
0,75 cup dates (soaked for 1 hour)
juice and zest of 1 lime

Filling
1 cup of mango cut into small pieces (fresh or semi-thawed)
1 ounce of dried strawberries (soaked for 1 hour)
2 TBS juice from the lime or lemon
2 TBS chia seeds

Topping
optional fresh berries or any fresh fruit

For serving
Cashew-cream (or any cream you prefer)

Mix coconut flakes. Mix the dates individually until they become as a pureé. Mix coconut, dates, juice and zest of lime and distribute the batter into the pie dishes. Set in the freezer for a while.

Mix all ingredients for the filling. Pour the filling into the pie dish and put the pies back in the freezer for 1 hour. Keep them in your fridge. They can be fresh I the fridge for about four days. You can also freeze them. Take out the pies 5 minutes before serving. Garnish them with any fruit or berries and serve with cream.