Så i lördags hade jag en matlagningsklass och lite bakverk på Happy M Kitchen. Jag hade med mig min underbara vän och leg. Dietist Sierra de Goldsmith – vi konsultar ihop åt andra företag och har ett grymt teamwork! Min barndomsvän var också med som är snabbare än vinden Suzi Asovic´. Suzi har en förmåga att ligga steget före så allting bara flöt på. Helt fantastsikt! Utan dessa underbara vänner och personalen på Happy M hade det inte gått så smidigt. Ett jättetack till er alla från mitt hjärta.

Vi lagade Vallmofröbagutter, Spenatpastej, Mudcake, Lökfröknäcke, Bovetekex från min senaste bok ”BAKA VEGO”. Vi lagade även Hallonmums, Lingonbröd, Fröknäcke och ett modifierat recept på Lingonsconsen som jag lovat recept på (hittar ni längre ner) från min första bok ”Bröd & kakor – baka utan gluten”. Valnötspesto och Quinoa- och kikärtsallad från min kokbok ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”. Sedan lagade vi också Nötbollar med zucchinipasta och Marinarasås, Morotssallad med vegansk majonnäs, Sjögräs- och sesamfrössallad, Energigivande soppa, Pestosås, Valnötshummus och Alfredosås.

Det blev en riktig matorgie – men det bästa var att alla var supernöjda och kände att de fått med sig mycket information och framförallt inspiration. Kursen gick ut på att visa att det går att göra alla rätter raw eller som konventionella veganska rätter. Jag tycker om att alternera så jag försöker göra alla på båda sätt. En av deltagarna (den yngsta) avskyr majonnäs och äter det aldrig men min veganska tyckte han var jättegod! Det gladde mig enormt. Alla som deltog på kursen ville få till en förändring i vardagen med maten och en förnenkling – tips på detta fick de med sig.

Också ett jättetack till Järnia Järntorget för allt porslin, redskap (framför och bakom kameran som inte alltid syns men behövs) och framförallt ert trevliga bemötande och alltid hjälpsam personal! Min bok kommer också att säljas där från nästa vecka så fråga personalen om ni behöver olika redskap till rätterna så vägleder de er. Tacksamhet till er.

Lingonbröd
Ett omgjort recept från min bok ”Bröd & kakor”.

Detta är absolut ett av mina favoritbröd till frukost. Av smeten kan du få två stora runda kakor, sex mindre kakor eller en form ca 15 cm i diameter. Uteslut bakpulvret och torka brödet i en torkugn i ca 8 timmar på 42 grader och du vill ha det raw.

3 dl durramjöl
1 ½ dl mandelmjöl
1 tsk örtsalt
2 tsk bakpulver
2 msk psyllium
60 g rumsvarm kokosolja
2 ½ dl kokosmjölk
1 dl frysta lingon

Topping
ca ¼ dl kallpressad olivolja
¼ dl sesamfrön
¼ dl pumpakärnor

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Rör i kokosoljan. Kör tills alla ingredienserna blandats väl. Rör till sist ner kokosmjölken. Låt smeten vila i 10 minuter.

Rör försiktigt i de frysta lingonen så de fördelas jämnt i smeten. Klicka ut till valfria bröd och forma försiktigt bröden med oljad hand. Strö över sesam- och pumpakärnor.

Grädda i mitten av ugnen i ca 8 – 12 minuter för mindre bröd och ca 15 minuter om du har brödet i en form – eller tills bröden precis har tagit färg. Enjoy!

 

 

Cooking Class Clean special Natural food at Happy M Kitchen

So this Saturday I had a cooking class and some pastries at Happy M Kitchen. With me I had my wonderful friend and – Dietitian Sierra de Goldsmith – we are consulting together for other companies and have a super teamwork! My childhood friend was also with me and she´s faster than the wind (Suzi Asovic’). Suzi has the ability to always be one step ahead so everything just flowed fine. Without these wonderful friends and the staff at Happy M it would not had not gone so smoothly. A huge thank you to all of you from my heart.
We cooked Vallmofröbagutter, spinach terrine, mudcake, Lökfröknäcke, Bovetekex from my latest book ”Vegan Baking”. We also cooked Raspberry Mums, Lingonberry Bread, Fröknäcke and a modified recipe on my Lingonscons which I promised the recepie for (you will find further down) from my first book ”Bread & Cookies – Bake without gluten”. Walnut Pesto and Quinoa- and chickpea salad from my cookbook ”Delicious everydayfood without gluten and milk.” Then we also cooked Nutballs with zucchini pasta and marinara sauce, carrot salad with vegan mayonnaise, seaweed and sesame seed salad, Energizing soup, pesto sauce, walnut hummus and alfredo sauce.

It became a real food orgy – but the best part was that everyone was super happy and felt that they got a lot of information and, above all, inspiration. The course was to show that it is possible to make all the dishes raw or as conventional vegan dishes. I like to alternate so I try to make every of my courses this way. One of the participants (the youngest) hates mayonnaise and never eats it but my vegan mayonnaise he said was yummy! It pleased me enormously. All who attended the course, wanted to bring about change in their everyday life with the food and a way of making it easy – they felt that they had learned it at the course.

Also a huge thank you to Jarnia Järntorget for all crockery, utensils (and everything I used behind the curtains and in fron the curtains (that Always doesn´t show) but that made it able for me to cook). And especially for your nice attitude and always helpful staff! My book will also be sold there from next week, so don´t be shy – ask the staff if you need different tools to make the courses – they can guide you through. Gratefullness to you.

Lingonberry Bread
A reinvented recipe from my book ”Bread & Cookies”.

This is absolutely one of my favorite breads for breakfast. For the batter, you get two large round cakes, six smaller cakes or a shape about 15 cm in diameter. Exclude the baking powder and dry bread in a drying oven for about 8 hours at 42 degrees and you want it raw.
1 1/2 cup sorghum flour
a little less then 1 cup almond flour
1 tsp herb salt
2 tsp baking powder
2 TBS of psyllium
60g room warm coconut oil
1 ¼ cup coconut milk
½ cup frozen lingonberries

Topping
¼ cup cold-pressed olive oil
¼ cup sesame seeds
½ cup pumpkin seeds

Preheat the oven to 250 degrees. Mix all dry ingredients in a food processor. Stir in coconut oil. Run until all ingredients are well blended. At the end pour in coconut milk. Let the batter rest for 10 minutes.

Gently blend the frozen lingonberries with a spoon so they are evenly distributed in the batter. Make optional amount of bread and shape them carefully with oiled hands. Sprinkle with sesame and pumpkin seeds.

Bake in middle of oven for about 8-12 minutes for the small breads and about 15 minutes if you have the bread in a form – or until the bread just takes color. Enjoy!

Fotograf: Sierra de Goldsmith

IMG_8730 IMG_8729 IMG_8728 IMG_8727 IMG_8726 IMG_8725 IMG_8724 IMG_8723 IMG_8722 IMG_8721 IMG_8720 IMG_8719 IMG_8716 IMG_8712 IMG_8710 IMG_8709 IMG_8707 IMG_8703 IMG_8701 IMG_8699 IMG_8698 IMG_8696 IMG_8695 IMG_8692 IMG_8690 IMG_8689 IMG_8688 IMG_8687 IMG_8685 IMG_8684 IMG_8683 IMG_8682 IMG_8681 IMG_8680 IMG_8679 IMG_8678 IMG_8677 IMG_8676 IMG_8675 IMG_8674 IMG_8672 IMG_8671 IMG_8670 IMG_8668 IMG_8667 IMG_8666 IMG_8665 IMG_8662 IMG_8659 IMG_8658 IMG_8657