Denna rätt är fantastiskt god och det bästa med den är att den är både naturligt glutenfri och är även vegansk. Detta var en av rätterna jag serverade på julbordet. Försök att använda ekologiska, kravmärkta samt rättvisemärkta produkter så lång det går. Nu tar jag en välbehövlig ledig helg med familjen. Enjoy 🙂

10 personer

1 smord form (gärna med kallpressad olivolja)

12 fasta, skalade potatisar skurna i fina strimlor
2 finhackade rödlökar
4 finhackade vitlöksklyftor
500 g oliver skurna i halvor
en liten burk soltorkade tomater skurna i småbitar
3 dl cashewkräm (se recept nedan)
2 tsk svartpeppar
1 msk örtsalt
4 dl kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
3 dl cashewkräm

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hälften av potatisstrimlorna i formen. Lägg därefter på rödlök, vitlök, oliver, soltorkade tomater cashewkräm, svartpeppar och örtsalt. Lägg sedan på resten av potatisen. Häll över kokosgrädde och strö över mandelmjöl. Avsluta med cashewkrämen. Grädda rätten i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills potatisen känns helt mjuk.

Cashewkräm

Denna smårätt kommer från min bok ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”.
5 dl naturella cashewnötter
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk starkt paprikapulver
Saft av 1 lime
1 msk rumsvarm kokosolja

Blötlägg nötterna över natten. Skölj bort blötläggningsvattnet. Mixa först de blötlagda cashewnötterna i en matberedare en stund. Tillsätt därefter resterande ingredienser och kör till en kräm. Vid behov – tillsätt mer kokosolja.