Jag brukar dela med mig av ett recept varje fredag och tänkte göra så även denna fredag. Det har varit så mycket nytt på alla håll. Jag har börjat arbeta efter en lång och mycket skön ledighet och barnen har börjat i en ny skola. Jag experimenterar, groddar och gör nya levande kulturer men jag vill dela med mig av en surdeg från min första bok Bröd och kakor – baka utan gluten (http://www.bokus.com/bok/9789174690811/brod-och-kakor-baka-utan-gluten/ )som är en riktigt explosiv surdeg. Det är helt omöjligt att misslyckas med den. Byt gärna ut rårismjölet mot förslagsvis bovetemjöl eller annat mjöl du tycker om.

Dag 1 – på morgonen
Koka 3 ½ dl vatten med 1 dl russin. Sila bort russinen och häll dem i en burk. Ställ in burken med russinen i kylen när de har svalnat. Låt vattnet svalna till rumstempereratur. Rör ihop 1 dl russinavkok med ½ dl rårismjöl. Häll blandningen i en glasburk som inte är helt tätt sluten och förvara på en varm plats. Häll resten av russinavkoket i en burk och låt stå på en varm plats.

Dag 2 – på morgonen
Rör i 1 dl russinavkok och ½ dl rårismjöl i Dag 1- blandningen.

Dag 3 – på morgonen
Rör i 1 dl russinavkok med 1 dl rårismjöl i Dag 2- blandningen.

Dag 4 – på morgonen
Nu är surdegen klar och det är dags att göra en fördeg. Rör i 2 dl rumstempererat vatten och 2 dl bovetemjöl i Dag 3- blandningen. Häll blandningen i en bunke, plasta och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 5 – på morgonen
Nu är surdegen klar att baka med. Enjoy 🙂

Bilden är tagen av Jonas Berg