Ikväll är vi i stugan och på fredagar turas vi om att laga mat där den som lagar får välja fritt. Jag glömde dessvärre fota maten jag lagade men jag försökte återskapa känslan och minnet från middagen i Gdansk i somras men dock lite nyttigare 🙂 Så här gjorde jag (bilden är från Gdansk).

4 portioner

4 stora sötpotatisar
4 paprikor, gärna röda och orange (grovhackade)
1 stor aubergine (grovhackad)
1 stor zucchini(grovhackad)
4 skållade tomater (grovhackade)
2 rödlökar (finhackade)
6 skivade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 msk gurkmeja
1 msk curry
1 msk örtsalt
½ msk svartpeppar
1 dl skivade oliver
1 dl hackade soltorkade tomater
2 dl vegansk vitlöksmajonnäs
200 g groddar
200 g solroskott

 
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och torka av sötpotatisen. Lägg in potatisen direkt på ugnsgallret. För mig tog det 45 minuter innan de blev klara men det varierar från ugn till ugn så stick gärna in en grillpinne (av trä) och se om de är klara. Ta en stor ugnsform och lägg i paprikor, aubergine, zucchini, tomater, rödlök, vitlök – blanda med olivolja, gurkmeja, curry, örtsalt och svartpeppar. Ställ in plåten i ugnen i ca 15-20 minuter. Rör gärna runt lite under tiden. Skär ett djupt kors i varje potatis och tryck upp dem lite. Vira in botten och sidorna i potatisen i folie. Blanda fyllningen med oliver och soltorkade tomater. Fördela fyllningen i potatisarna (i mitten) och toppa med vitlöksmajonnäsen. Förslut helt och sätt tillbaka potatisarna i ugnen i 5 minuter. Ta ut potatisen och ta bort folien. Servera i djupa tallrikar med en sked och toppa med groddar och solrosskott.

Vegansk majonnäs finns att köpa men om du har lite tålamod så kommer världens godaste recept på majonnäs ut i min kommande bok. Trevlig (sen:)) fredag alla och enjoy!