Här kommer ett fantastiskt recept på en smulpaj. Receptet är alldeles för gott för att behålla för sig själv 🙂 Det bland 69 andra recept finns med i min bok ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk”. Enjoy!

4 portioner

en smord form (valfri olja) som rymmer ca 1 liter

1 dl stora, vita bönor

Fyllning
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 ½ dl valnötter
400 g grovhackad grönkål
400 g skållade, skalade
tomater eller burktomater
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tamari
½ dl finhackad persilja
alternativt 2 msk torkad
oregano
½ dl svarta, urkärnade,
skivade oliver
en nypa starkt chilipulver
1 msk örtsalt

Smuldeg
1 dl bovetemjöl (70 g)
1 dl boveteflingor (50 g)
1 dl mandelmjöl (50 g)
3 msk olivolja

Täck med
150 g mozzarella eller
½ sats Vitlöksdipp

Skölj bönorna. Blötlägg dem i dubbel mängd vatten i ca 10 timmar. Skölj och koka bönorna i nytt vatten i ca 1 timme eller tills de har blivit mjuka.

Hetta upp oljan och fräs löken tills den är genomskinlig. Tillsätt vitlök och valnötter och fräs i 2—3 minuter eller tills nötterna är lätt rostade. Tillsätt grönkål och värm allt i ca 3 minuter. Tillsätt tomat, vinäger, tamari och persilja och låt allt puttra tills mängden reducerats till ungefär hälften (ca 20 minuter). Smaka av med oliver, chilipulver och örtsalt och blanda med de kokta bönorna. Sätt ugnen på 200°.

Blanda de torra ingredienserna till degen och blanda snabbt in oljan (med handen). Häll fyllningen i formen. För er som tål mjölk är det gott att täcka med ett tunt lager av skivad mozzarella. Annars kan du täcka med vitlöksdipp vilket är minst lika gott. Täck fyllningen med smuldegen.

Grädda pajen i ca 15 minuter eller tills smuldegen är gyllenbrun.

Vitlöksdipp

4 dl naturella cashewnötter
2 vitlöksklyftor
rivet skal och saft av 1 citron
en nypa örtsalt

Blötlägg cashewnötterna över natten. Skölj av blötläggningsvattnet. Mixa allt till en kräm. Tillsätt försiktigt lite kallpressad olivolja om du tycker att krämen blir för fast. Kan förvaras ca 1 vecka i kylskåp.