17 juli besöker jag Lakritsfabriken i Ramlösa där jag kommer bjuda på smakprover från mina böcker ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk” och ”Bröd och kakor”. Jag beslutade mig för att modifiera mitt ”Limebakelserrecept” och göra det lite nyttigare men även lägga i lite lakrits. Bakelserna blev helt fantastiskt goda! Ni bara måste testa dem! Den lite knäckiga bottnen (det är kokossockret som gör det) tillsammans med den fräscha smaken av lime och den lite söta smaken av lakritspulver toppat med grädde och hallon…ja, receptet talar nästan för sig självt! Glöm inte citronmelissen – det är supergott till! Jag har även gjort en Mudkaka som är vegansk, sockerfri och naturligt glutenfri med en smak av choklad, lakrits och jordgubb. Mudkakan kommer snart upp på bloggen. Kom förbi och provsmaka allt! Det kommer även finnas mat från min kokbok som jag bjuder på. För mjölkfria bakelser – byt ut fyllningen mot 4 dl jordgubbar mixat med 3 dl blötlagda mandlar, 2 msk chiafrön och 2 msk lakritspulver. För att göra tårtan vegansk byt ut fyllningen till ovanstående, äggen till botten mot 3 matskedar chiafrön, 2 matskedar fiberhusk blandat med 1 dl vatten. Öka även bakpulvret till 2 teskedar. Servera i båda fall med kokosgrädde eller cashewgrädde.

Limebakelser

10 stora bakelser

4 ägg
2 dl kokossocker
1 dl rårismjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

2 msk kokossocker

Fyllning
100 g vit choklad (mjölkfri)
180 g färskost (laktosfri)
40 g rumsvarmt smör (laktosfritt)
skalet av en lime
saften av en lime
2 msk lakritspulver

Topping
5 dl hårt vispad grädde (laktosfri)
jordgubbar
citronmeliss
1 tsk lakritsgranulat

Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och kokossocker poröst. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och vaniljpulvret. Rör ner i äggsmeten. Bred ut smeten i en långpanna och grädda mitt i ugnen i 5 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Dra av det översta pappret. Om kakan inte vill släppa kan du pensla pappret med kallt vatten och dra av bakplåtspappret försiktigt. Låt kakan svalna helt.

Smält den vita chokladen över vattenbad och låt svalna en stund. Vispa ihop färskost, smör, skal och saft från limen. Bred ut krämen på kakan och rulla ihop kakan på långsidan. Ställ in i kylen för att svalna en stund. Ta ut kakan från kylen. Vispa grädden hårt. Skär kakan i 3 cm tjocka bitar och lägg bitarna ner. Spritsa ut grädden över bakelsen och dekorera med jordgubbar, citronmeliss och granulat.