Efter jag la ut receptet på Gougères har jag fått otroligt många mail om hur man kan göra dem veganska. Jag är ledsen att receptet inte har kommit ut än men det kommer inom en snar framtid. Ha tålamod med mig 🙂 Receptet denna fredag är tillägnat en av mina läsare då hon älskar min bok ”Bröd och kakor – baka utan gluten” men inte har lyckats hitta ett hållbart recept på bra Pizzabullar. Eftersom Marlene är en trogen läsare så har jag tagit fram det här receptet till henne och till er andra som har frågat efter saftiga, hållbara Pizzabullar. Vad kan vara godare eller enklare nu på sommaren? Det går att variera fyllning men jag har fyllt dem med hemmagjord enkel pesto samt köttfärs. Jag har även gjort dem veganska utan ägg och med vegansk Pesto från min bok ”Läcker vardagsmat utan gluten och mjölk – pajer, pasta, sallader, röror, smårätter, grytor…”. Recept på veganska kommer också snart.

Tips för mjölkfritt: byt ut smöret mot samma mängd kokosolja och mjölken mot samma mängd kokosmjölk. Om du använder kokosolja måste mjölken vara rumsvarm, gärna samma temperatur som kokosoljan. Uteslut även parmesan (går att byta ut mot 200 g cashewnötter) och osten går att byta ut mot rostade och hackade pinjenötter.

20 stora pestobullar

Fördeg

5 g jäst
1 ¼ dl kallt vatten
1 ½ dl rårismjöl

50 g jäst
4 dl kall mjölk
2 vispade ägg
150 g rumsvarmt smör
2 msk agavesirap
2 msk äppelcidervinäger
5 dl bovetemjöl
2 dl rårismjöl
1 dl boveteflingor
¾ dl fiberhusk
2 tsk starkt chilipulver
2 tsk havssalt

Fyllning

300 g soltorkade tomater
300 g urkärnade oliver
300 g stark parmesan
3 msk kallpressad olivolja
500 g valfri köttfärs (gärna kalv)
2 msk kokosolja
1 tsk örtsalt
1 tsk nymalen svartpeppar

Topping

1 uppvispat ägg med 1 tsk vatten
starkt riven ost
svarta sesamfrön
Rör ihop jäst, vatten och rårismjöl till fördegen. Plasta och ställ in i kylen över natten. Det går även att göra fördegen och ha stående några timmar i rumstemperatur, gärna på en varm plats. Fördegen har kommit igång när den har rest sig en del och börjat bubbla. Rör ut jästen i mjölken och tillsätt äggen och smöret. Rör i fördegen. Blanda alla torra ingredienser och rör ihop med den första blandningen samtidigt som du blandar kraftigt. Kör degen i 5 minuter. Plasta och låt jäsa i 1 timme. Gör under tiden peston och stek kalvfärsen.

Mixa soltorkade tomater, oliver, parmesan och olivolja till en slät massa. Ställ in den i kylskåp så länge. Stek kalvfärsen i lite kokosolja och krydda med örtsalt samt svartpeppar.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 delar. Kavla ut varje del till ca 1 cm tjocka plattor. Bre på önskad mängd pesto och fördela köttfärsen över. Rulla ihop degen på långsidan och skär varje del i 10 bitar. Lägg pestobullarna i bullformar eller direkt på smörpapper.

Sätt ugnen på 225°. Plasta och låt jäsa i 45 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över ost och sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 11 – 13 minuter eller tills bullarna får en fin färg. Ta gärna med och ät ute i naturen.