I Frankrike är det svårt att bli bjuden på middag utan att samtidigt bli bjuden på Gougères som aptitretare. För oss var det tråkigt eftersom de är gudomligt goda men dessvärre innehåller det ursprungliga receptet vetemjöl. Jag smakade på en för att återkalla minnet för 20-år sedan och för att kunna modifiera receptet – för att få till den perfekt, spröda skorpan med Gougères som bara smälter i munnen! Det tog en stund vill jag säga! Det ursprungliga receptet fångade jag upp på en kurs hos Fred och hans fru på Le Foodist i Paris. Helt fantastiska människor! Det finns en del hemligheter bakom receptet och jag har även gjort det veganskt men mer om det senare. Det går fint att byta ut rismjöl mot durramjöl, bovetemjöl eller rårismjöl men då får du inte den spröda skorpan som är så god! Imorgon tänkte jag pröva med hampamjöl.

ca 60 Gougères

1 ¼ dl vatten
1 ¼ dl mjölk
100 g tärnat smör
60 g riven parmesan
en stor nypa havssalt
2 ½ dl rismjöl
3 ägg

Topping
40 g riven parmesan
svarta vallmofrö

Häll i vatten, mjölk och smör i en kastrull. Värm tills smöret har smält. Rör i parmesan, havssalt och rismjöl under snabb omröring med en träsked. Blanda tills det bildats en jämn deg och den blir relativt fast. Ta bort degen från plattan och lägg över degen i en bunke. Sätt ugnen på 180 grader. Rör i degen ett par minuter tills degen svalnat lite. Kläck i ett ägg och rör tills det bildats en jämn (lite lösare) deg igen. Gör samma procedur med de två återstående äggen. Lägg i den lösa degen i en spritsform och spritsa ut ca 60 Gougères på bakplåtspapper på en bakplåt. Sätt in bakplåten på den mittersta falsen i ugnen i ca 20 minuter. Förvara dem på galler tills de svalnat och därefter gå det bra att lägga upp dem på ett serveringsfat. Servera dem samma kväll. Det går utmärkt att fylla eller toppa dina Gougères men gör det precis innan servering då de annars riskerar att bli ”fuktiga”.

Lycka till!