Idag när jag hade signering på Ekostore hade jag bland annat med mitt Franskbröd. Jag hade slut på potatismjöl och majsstärkelse så jag använde mig av bovetemjöl istället vilket gjorde brödet ännu godare. Jag kom in i långa samtal med kunderna om hur man kan byta ut ett mjöl mot ett annat och att resultatet ibland blir till det bättre. Detta franskbröd är gott och saftigt! Franskbrödet är perfekt att ha till smörgåsen på utflykten och är ett alldeles utmärkt rostbröd. Ett tips är att ta med en limpa på resan då brödet håller sig färskt i minst fem dagar – oftast längre än så. Om du som jag gjorde och vill byta ut ingredienser så ta 1 1/2 dl bovetemjöl istället för potatismjöl och majsstärkelse så får du även ett mer GI- vänligt bröd. Vill du ha ett veganskt bröd byter du ut äggen mot linfrön. Per 1 ägg är det 1 msk linfrökross och 3 msk vatten – låt det stå i några minuter tills det bildas en geléaktig hinna. Sila bort linfröna om du vill. Det går också att koka hela linfrön i vatten i ett par  minuter tills det tjocknar. Det går även att ersätta 1 ägg med 1 dl äpplemos eller 1/2 banan och 1 tsk bakpulver men det är godast till efterrätter. Det går fint att byta ut honungen mot agavesirap.

1 limpa Franskbröd (ursprungsreceptet)

20 g jäst

3,6 dl kallt vatten

3 msk honung

2 msk olivolja

½ msk äppelcidervinäger

½ msk havssalt

3 vispade ägg

3 dl rårismjöl

1 ½ dl bovetemjöl

1 dl potatismjöl

½ dl majsstärkelse

2 msk psyllium

olja till formen

Topping

1 uppvispat ägg med lite vatten

vallmofrön eller chiafrön

Smula ner jästen i en stor bunke. Rör ut jästen med vattnet. Blanda ner honung, olivolja, äppelcidervinäger, havssalt och de vispade äggen. Blanda de torra ingredienserna i en separat skål. Kör gärna blandningen i en hushållsassistent eller med elvispens degkrokar samtidigt som du häller i mjölet. Arbeta degen i 5 minuter. Plasta degen och låt den stå i 1 timme.

Smöra en valfri form som rymmer 1 ½ liter och häll över degen. Släta gärna till toppen på brödet med oljad hand. Sätt ugnen på 180°. Täck med plast och låt stå i ytterligare 1 timme.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Ställ brödet på nedersta falsen i ugnen och grädda i ca 35 minuter. Ta ut brödet och låt det svalna en stund i formen. Ta försiktigt upp brödet ur formen och låt svalna i flera timmar på galler innan du skär i det.

Smörgåstårta

Jag gör även smörgåstårta med detta recept. Då blandar jag 1 ½ sats och häller i en stor springform. Gräddningstiden är densamma.  Smörgåstårtebottnarna suger åt sig alla ingredienser och ju längre tårtan står desto godare blir den!